Pieczonki (prażonki) z kiełbasą i boczkiem (TM6)

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
600 kcal /
2510.3 kJ
Kalorie
18.2 gBiałko
48.1 gWęglowodany
37.9 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 1200 g ziemniaków, mączystych pokrojonych na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
  • 300 g marchewki z odciętymi końcówkami
  • 200 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 150 g czerwonych buraków pokrojonych na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
  • 150 g pieczarek
  • 400 g kiełbasy wieprzowej, wędzonej np. podwawelskiej, śląskiej, pokrojonej w 1 cm plastry
  • 200 g kostek boczku
  • masło ilość do natłuszczenia, plus dodatkowa ilość zimnego masła pokrojonego w 3 mm plastry, do obłożenia (ok. 40g)
  • 2 – 3 liście białej kapusty
  • 1 ½
  • łyżeczki soli
  • 4 szczypty majeranku, suszonego
  • 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej ziemniaki, marchewkę, cebulę, buraki i pieczarki, odstawić. Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miskę, odważyć do niej kiełbasę i boczek, odstawić.
  2. Rozgrzać piekarnik do temp. 190°C. Naczynie kamionkowe do zapiekania „Betty” natłuścić masłem (patrz wskazówka). Dno naczynia do zapiekania wyłożyć liśćmi kapusty, odstawić.
  3. Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć ⅓ odważonych ziemniaków, marchewki, cebuli, buraków i pieczarek. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Grubo. Przełożyć zawartość pojemnika nakładki krojącej do trzeciej miski, oprószyć ½ łyżeczki soli, 2 szczyptami majeranku i 1 szczyptą pieprzu, wymieszać kopystką (patrz wskazówka). Przełożyć do przygotowanego naczynia do zapiekania, tworząc równą warstwę, docisnąć dłońmi. Na warzywach równomiernie rozłożyć ½ odważonej kiełbasy i boczku, odstawić.
  4. Umieścić ponownie tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć ⅓ odważonych ziemniaków, marchewki, cebuli, buraków i pieczarek. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Grubo. Przełożyć zawartość pojemnika nakładki krojącej do miski, oprószyć ½ łyżeczki soli, pozostałymi 2 szczyptami majeranku i 1 szczyptą pieprzu, wymieszać kopystką. Przełożyć do naczynia do zapiekania na boczek i kiełbasę, tworząc równą warstwę, docisnąć dłońmi. Na warzywach równomiernie rozłożyć pozostałą odważoną kiełbasę i boczek, odstawić.
  5. Umieścić ponownie tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć pozostałe ⅓ odważonych ziemniaków, marchewki, cebuli, buraków i pieczarek. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Grubo. Przełożyć zawartość pojemnika nakładki krojącej do miski, oprószyć pozostałą ½ łyżeczki soli i 1 szczyptą pieprzu, wymieszać kopystką. Przełożyć do naczynia do zapiekania na boczek i kiełbasę, tworząc równą warstwę, docisnąć dłońmi. Wierzch obłożyć masłem. Nałożyć pokrywę naczynia do zapiekania. Piec ok. 1 godz. 30 min (190°C). Pieczonki (prażonki) z kiełbasą i boczkiem podawać po lekkim ostudzeniu jako danie główne.
Przewijanie do góry