
Pieczonki (prażonki) z kiełbasą i boczkiem (TM6)
600 kcal /
2510.3 kJKalorie
2510.3 kJKalorie
18.2 gBiałko
48.1 gWęglowodany
37.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1200 g ziemniaków, mączystych pokrojonych na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
- 300 g marchewki z odciętymi końcówkami
- 200 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 150 g czerwonych buraków pokrojonych na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
- 150 g pieczarek
- 400 g kiełbasy wieprzowej, wędzonej np. podwawelskiej, śląskiej, pokrojonej w 1 cm plastry
- 200 g kostek boczku
- masło ilość do natłuszczenia, plus dodatkowa ilość zimnego masła pokrojonego w 3 mm plastry, do obłożenia (ok. 40g)
- 2 – 3 liście białej kapusty
- 1 ½
- łyżeczki soli
- 4 szczypty majeranku, suszonego
- 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej ziemniaki, marchewkę, cebulę, buraki i pieczarki, odstawić. Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miskę, odważyć do niej kiełbasę i boczek, odstawić.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 190°C. Naczynie kamionkowe do zapiekania „Betty” natłuścić masłem (patrz wskazówka). Dno naczynia do zapiekania wyłożyć liśćmi kapusty, odstawić.
- Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć ⅓ odważonych ziemniaków, marchewki, cebuli, buraków i pieczarek. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Grubo. Przełożyć zawartość pojemnika nakładki krojącej do trzeciej miski, oprószyć ½ łyżeczki soli, 2 szczyptami majeranku i 1 szczyptą pieprzu, wymieszać kopystką (patrz wskazówka). Przełożyć do przygotowanego naczynia do zapiekania, tworząc równą warstwę, docisnąć dłońmi. Na warzywach równomiernie rozłożyć ½ odważonej kiełbasy i boczku, odstawić.
- Umieścić ponownie tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć ⅓ odważonych ziemniaków, marchewki, cebuli, buraków i pieczarek. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Grubo. Przełożyć zawartość pojemnika nakładki krojącej do miski, oprószyć ½ łyżeczki soli, pozostałymi 2 szczyptami majeranku i 1 szczyptą pieprzu, wymieszać kopystką. Przełożyć do naczynia do zapiekania na boczek i kiełbasę, tworząc równą warstwę, docisnąć dłońmi. Na warzywach równomiernie rozłożyć pozostałą odważoną kiełbasę i boczek, odstawić.
- Umieścić ponownie tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć pozostałe ⅓ odważonych ziemniaków, marchewki, cebuli, buraków i pieczarek. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Grubo. Przełożyć zawartość pojemnika nakładki krojącej do miski, oprószyć pozostałą ½ łyżeczki soli i 1 szczyptą pieprzu, wymieszać kopystką. Przełożyć do naczynia do zapiekania na boczek i kiełbasę, tworząc równą warstwę, docisnąć dłońmi. Wierzch obłożyć masłem. Nałożyć pokrywę naczynia do zapiekania. Piec ok. 1 godz. 30 min (190°C). Pieczonki (prażonki) z kiełbasą i boczkiem podawać po lekkim ostudzeniu jako danie główne.