
Pieczone ziemniaki z rozmarynem i czosnkiem
213.3 kcal /
892.4 kJKalorie
892.4 kJKalorie
3.5 gBiałko
30.2 gWęglowodany
9.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 500 g wody
- 1000 g ziemniaków pokrojonych na 5 cm kawałki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól do oprószenia
- pieprz czarny, mielony do oprószenia
- 5 – 6 ząbków czosnku przekrojonych na pół
- 4 gałązki rozmarynu, świeżego
- ½
- łyżeczki rozmarynu, suszonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej ziemniaki, upewniając się, że część otworów pozostała niezakryta, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary, gotować na parze18 min/Varoma/obr. 1. Pod koniec czasu gotowania rozgrzać piekarnik do temp. 190°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Podgotowane ziemniaki przełożyć na przygotowaną blachę. Skropić oliwą, oprószyć solą i pieprzem. Piec 30 min (190°C). Ostrożnie wyjąć blachę z piekarnika i przewrócić ziemniaki na drugą stronę, dodać czosnek, piec kolejne 10 min (190°C). Ostrożnie wyjąć blachę z piekarnika, dodać rozmaryn, piec kolejne 5-10 min (190°C). Pieczone ziemniaki z rozmarynem i czosnkiem podawać np. jako dodatek do pieczonych mięs.