
Pieczone ziemniaki nadziewane indykiem i surówką z kapusty (kumpir)
487 kcal /
2039 kJKalorie
2039 kJKalorie
28 gBiałko
55 gWęglowodany
22 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 6 ziemniaków, mączystych dużych (ok. 300-400g każdy), nieobranych
- 1 łyżka oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do skropienia
- 1 łyżeczka soli plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 100 g sera żółtego np.gouda, edam, pokrojonego na kawałki
- 200 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
- 200 g crème fraîche, min. 30% tłuszczu
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do oprószenia
- ½
- łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
- 2 – 3 krople soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 200 g czerwonej kapusty pokrojonej na kawałki
- 50 g rukoli
- 50 g cebuli przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 700 g wody
- 500 g fileta z piersi indyka, bez skóry i kości pokrojonego w 1 cm kostkę
- curry, mielone do oprószenia mięsa
- 6 kostek masła (ok. 2 x 2 cm)
- 1 pęczek szczypiorku, świeżego posiekanego
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 250°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. Przygotować 6 kawałków folii aluminiowej (ok. 35 x 30 cm). Każdy ziemniak ponakłuwać w kilku miejscach widelcem, ułożyć na kawałku folii aluminiowej, skropić oliwą, oprószyć solą i szczelnie zawinąć. Ułożyć na przygotowanej wcześniej blasze. Piec ok. 1 godz. (250°C). W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
- Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć śmietanę, dodać ½ łyżeczki soli, pieprz, paprykę i sok z cytryny, wymieszać20 s/obr. 3. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć kapustę, rukolę, cebulę i czosnek, dodać ocet, oliwę i pozostałe ½ łyżeczki soli, rozdrobnić2 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać wodę. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej indyka, upewniając się, że część otworów pozostała niezakryta, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary, oprószyć solą, pieprzem i curry, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 2. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
- Upieczone ziemniaki wyjąć z folii aluminiowej i naciąć wzdłuż. Za pomocą widelca ostrożnie rozchylić boki ziemniaka i przemieszać miąższ. Do każdego ziemniaka włożyć po 1 kostce masła i 1 łyżeczce rozdrobnionego wcześniej sera, ponownie przemieszać widelcem, następnie nałożyć porcję surówki z kapusty i ugotowanego na parze indyka. Polać śmietaną z przyprawami, posypać pozostałym rozdrobnionym serem i szczypiorkiem. Pieczone ziemniaki nadziewane indykiem i surówką z kapusty (kumpir) podawać bezpośrednio po przygotowaniu.