Pieczone ziemniaki nadziewane indykiem i surówką z kapusty (kumpir)

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
487 kcal /
2039 kJ
Kalorie
28 gBiałko
55 gWęglowodany
22 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 6 ziemniaków, mączystych dużych (ok. 300-400g każdy), nieobranych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do skropienia
  • 1 łyżeczka soli plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 100 g sera żółtego np.gouda, edam, pokrojonego na kawałki
  • 200 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
  • 200 g crème fraîche, min. 30% tłuszczu
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • ½
  • łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • 2 – 3 krople soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 200 g czerwonej kapusty pokrojonej na kawałki
  • 50 g rukoli
  • 50 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 700 g wody
  • 500 g fileta z piersi indyka, bez skóry i kości pokrojonego w 1 cm kostkę
  • curry, mielone do oprószenia mięsa
  • 6 kostek masła (ok. 2 x 2 cm)
  • 1 pęczek szczypiorku, świeżego posiekanego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 250°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. Przygotować 6 kawałków folii aluminiowej (ok. 35 x 30 cm). Każdy ziemniak ponakłuwać w kilku miejscach widelcem, ułożyć na kawałku folii aluminiowej, skropić oliwą, oprószyć solą i szczelnie zawinąć. Ułożyć na przygotowanej wcześniej blasze. Piec ok. 1 godz. (250°C). W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
  2. Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć śmietanę, dodać ½ łyżeczki soli, pieprz, paprykę i sok z cytryny, wymieszać20 s/obr. 3. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego włożyć kapustę, rukolę, cebulę i czosnek, dodać ocet, oliwę i pozostałe ½ łyżeczki soli, rozdrobnić2 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
  5. Do naczynia miksującego wlać wodę. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej indyka, upewniając się, że część otworów pozostała niezakryta, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary, oprószyć solą, pieprzem i curry, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 2. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
  6. Upieczone ziemniaki wyjąć z folii aluminiowej i naciąć wzdłuż. Za pomocą widelca ostrożnie rozchylić boki ziemniaka i przemieszać miąższ. Do każdego ziemniaka włożyć po 1 kostce masła i 1 łyżeczce rozdrobnionego wcześniej sera, ponownie przemieszać widelcem, następnie nałożyć porcję surówki z kapusty i ugotowanego na parze indyka. Polać śmietaną z przyprawami, posypać pozostałym rozdrobnionym serem i szczypiorkiem. Pieczone ziemniaki nadziewane indykiem i surówką z kapusty (kumpir) podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry