Pieczone sajgonki z warzywami (TM6)

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
74.8 kcal /
313 kJ
Kalorie
1.8 gBiałko
14.2 gWęglowodany
1.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Farsz: 10
  • ggrzybów mun, suszonych
  • wrząca woda do namoczenia
  • 100 g ryżowego makaronu, vermicelli
  • 80 g cebuli przekrojonej na pół
  • 80 g pora tylko biała część, w 1 kawałku
  • 100 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej w ćwiartki
  • 100 g marchewki z odciętymi końcówkami
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • ½
  • czerwonej papryczki chili, świeżej bezgniazd nasiennych, pokrojonej na 2 cm kawałki
  • 25 g oleju
  • 10 g sosu sojowego
  • 100 g kiełków fasoli mung, z puszki odsączonych z zalewy
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • Zawijanie i pieczenie sajgonek: woda letnia, do namaczania
  • 16 płatów papieru ryżowego
  • olej do posmarowania
  • słodki sos chili do podania

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej grzyby. Zalać wrzącą wodą tak, aby były przykryte, odstawić na 10-15 min.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej makaron. Zalać wrzącą wodą tak, aby był przykryty, odstawić na 10 min do napęcznienia. Po tym czasie odsączyć przez koszyczek, przelać zimną wodą, pozostawić w koszyczku, aby usunąć nadmiar wody. Namoczone grzyby odsączyć, pokroić w 2-3 mm paski, odstawić.
  3. Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miskę, odważyć do niej cebulę, por, paprykę i marchewkę, odstawić.
  4. Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 2 (do tarcia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważoną marchewkę. Używając popychacza, uruchomić Tarcie /Grubo. Startą marchewkę pozostawić w pojemniku.
  5. Umieścić tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważoną paprykę. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Grubo. Starte i pokrojone warzywa pozostawić w pojemniku.
  6. Do szerokiej części podajnika włożyć odważony por. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Grubo. Starte i pokrojone warzywa pozostawić w pojemniku.
  7. Do szerokiej części podajnika włożyć odważoną cebulę. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Grubo. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego, odstawić.
  8. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, imbir i chili, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  9. Dodać starte i pokrojone warzywa, olej i sos sojowy, dusić bez założonej miarki8 min/120°C//obr. . W tym czasie odsączony makaron pokroić na 4-5 cm kawałki.
  10. Do naczynia miksującego dodać pokrojony makaron, pokrojone grzyby, kiełki, sól i pieprz, dokładnie wymieszać kopystką. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lekkiego ostudzenia (ok. 15 min).
  11. Rozgrzać piekarnik do temp. 220°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  12. Duży, płytki talerz wypełnić letnią wodą. Pojedynczy płat papieru ryżowego zanurzyć na 2 s w wodzie i przełożyć na deskę do krojenia. Odczekać 20-30 s, aż papier ryżowy zmięknie. Nałożyć ok. 2 łyżki farszu. Boki papieru ryżowego założyć do środka, następnie całość zwinąć w rulon, upewniając się, że miejsce złączenia jest dokładnie sklejone. Odstawić na przygotowaną blachę. W ten sam sposób zawinąć pozostałe sajgonki. Sajgonki posmarować olejem za pomocą pędzelka. Piec ok. 25 min (220°C). Pieczone sajgonki z warzywami podawać bezpośrednio po przygotowaniu, z dodatkiem słodkiego sosu chili.
Przewijanie do góry