
Pieczone pulpety i pikantne ziemniaki z papryką
699.7 kcal /
2927.7 kJKalorie
2927.7 kJKalorie
36.9 gBiałko
53 gWęglowodany
38.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Pikantne ziemniaki z papryką: 50 – 70
- g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- ¼
- pęczka natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 1 – 2 papryczki chili, suszone
- 1 łyżeczka soli
- 600 g ziemniaków małych, przekrojonych na pół (patrz wskazówka)
- 600 g ziemniaków pokrojonych na 3-4 cm kawałki (patrz wskazówka)
- 500 – 600 g czerwonych papryk (2-3 szt), bezgniazd nasiennych, pokrojonych na 3-4 cm kawałki
- 10 – 20 g oleju
- Pulpety: 100
- g cebuli przekrojonej na pół
- 1 – 2 ząbki czosnku
- 500 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki
- 75 g bułki tartej
- 50 g mleka
- 10 – 15 g musztardy
- 1 jajko
- 2 łyżeczki majeranku, suszonego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- 1 łyżeczka soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, natkę pietruszki i chili, dodać sól, rozdrobnić10 s/obr. 8. Przełożyć do dużej miski.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić dużą miskę z rozdrobnionym parmezanem i przyprawami, odważyć do niej ziemniaki, papryki i olej, dokładnie wymieszać. Przełożyć do płaskiej formy kamionkowej „Ben” (patrz wskazówka), równomiernie rozłożyć, odstawić.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 220°C.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać mięso, bułkę tartą, mleko, musztardę, jajko, majeranek, słodką paprykę, sól i pieprz, wyrobić Ciasto /1 min. Przełożyć do innego naczynia. Uformować 12-14 pulpetów (Ø 4 cm, patrz wskazówka), ułożyć je w formie, w przestrzeniach między warzywami. Piec 30-40 min (220°C, patrz wskazówka). Pulpety podawać z pieczonymi warzywami bezpośrednio po przygotowaniu, np. z dodatkiem sosu tzatziki.