
Pieczone piersi z kurczaka w pięciu smakach z ryżem i warzywami
614.5 kcal /
2571.2 kJKalorie
2571.2 kJKalorie
47.5 gBiałko
61.5 gWęglowodany
20.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 5 ząbków czosnku
- 10 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
- 50 g oleju
- 40 g sosu sojowego
- 30 g miodu
- 2 łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków, w proszku (patrz wskazówka)
- 4 piersi z kurczaka, bez skóry i kości (200-250g każda)
- 250 g różyczek brokułu małych, ok. 3 cm
- 200 g marchewki pokrojonej w słupki (ok. 3 x 0,5 cm)
- 100 – 150 g zielonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej w słupki (ok. 3 x 0,5 cm)
- 100 – 150 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej w słupki (ok. 3 x 0,5 cm)
- 1 łyżeczka soli plus 2 szczypty do oprószenia
- 1000 g wody
- ½
- łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
- 200 g ryżu białego, długoziarnistego
- 100 g kiełków słonecznika
- 100 g kiełków fasoli, świeżych
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć 3 ząbki czosnku i imbir, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać 30 g oleju, sos sojowy, miód i przyprawę 5 smaków, wymieszać2 min/obr. 2. W tym czasie kurczaka włożyć do miski. Zawartość naczynia miksującego przełożyć do miski z kurczakiem, wymieszać, aby mięso dokładnie pokryło się marynatą. Odstawić do lodówki na min. 30 min (patrz wskazówka). W tym czasie opłukać naczynie miksujące.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Zamarynowanego kurczaka ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać marynatą. Piec 40-50 min (180°C). W tym czasie, po około 20 min pieczenia przygotować ryż i warzywa.
- Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma. Odważyć do niej brokuł i marchewkę, oprószyć 1 szczyptą soli. Włożyć wkład Varomy, odważyć na niego paprykę zieloną i paprykę czerwoną, oprószyć 1 szczyptą soli, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 2 ząbki czosnku, dodać 20 g oleju, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 2.
- Dodać wodę, kurkumę i 1 łyżeczkę soli. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż. Nałożyć przystawkę Varoma z warzywami, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 4. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki. Ryż przełożyć do dużej miski, dodać ugotowane na parze warzywa, odstawić.
- Ponownie nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej kiełki, gotować na parze5 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma. Ugotowane na parze kiełki przełożyć do dużej miski z ryżem i warzywami, dokładnie wymieszać kopystką. Sos powstały podczas pieczenia przelać do innego naczynia. Pieczone piersi z kurczaka w pięciu smakach podawać z ryżem i warzywami jako danie główne z dodatkiem powstałego sosu.