Pieczone papryki po meksykańsku

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
357.7 kcal /
1496.7 kJ
Kalorie
25.6 gBiałko
26.7 gWęglowodany
18.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 20 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 4 papryki, różnokolorowe
  • 80 g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 – 2 papryczki chili jalapeño, świeże bezgniazd nasiennych, pokrojone na kawałki
  • 5 gałązek kolendry, świeżej tylko liście, plus dodatkowa ilość posiekanych liści do posypania
  • 1 ½
  • łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
  • 1 łyżeczka chili, mielonego
  • 250 g mięsa z indyka, mielonego podzielonego na kawałki
  • 200 g czarnej fasoli, z puszki odsączonej z zalewy
  • 200 g czerwonej fasoli Kidney, z puszki odsączonej z zalewy
  • 120 – 150 g kukurydzy, konserwowej odsączonej z zalewy
  • 40 g koncentratu pomidorowego
  • ½ – 1
  • łyżeczka soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 kulka sera mozzarella light (125g)
  • 2 zielone cebulki ze szczypiorkiem posiekane

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę posmarować oliwą za pomocą pędzelka, odstawić.
  2. Papryki przekroić wzdłuż na pół, usunąć białe części i gniazda nasienne, ułożyć na przygotowanej blasze, przeciętymi częściami do góry. Piec 20-25 min (200°C), aż papryki zmiękną i zaczną się przypiekać. W tym czasie przygotować nadzienie.
  3. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek, jalapeño i kolendrę, dodać oliwę, kmin rzymski, paprykę wędzoną i chili mielone, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C/obr. 1.
  4. Dodać mięso, fasolę, kukurydzę, koncentrat pomidorowy, sól i pieprz, przemieszać kopystką, gotować8 min/100°C//obr. . Nadzienie przełożyć do pieczonych papryk. Mozzarellę pokroić w 8 plastrów, na każdej papryce ułożyć 1 plaster. Piec kolejne 4-5 min (200°C), aż ser się rozpuści. Pieczone papryki po meksykańsku posypać zieloną cebulką ze szczypiorkiem i kolendrą i podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry