
Pieczone kotleciki z brokułu i ryżu w otrębowej panierce
738.5 kcal /
3092 kJKalorie
3092 kJKalorie
34 gBiałko
71 gWęglowodany
41 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1000 g wody
- 100 g ryżu basmati
- 300 – 350 g różyczek brokułu (z 1 brokułu), wielkości 3-4 cm
- 80 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 5 g natki pietruszki, świeżej tylko liście
- 10 g oliwy z oliwek
- 125 g sera mozzarella (1 kulka), odsączonego z solanki na papierowych ręcznikach, pokrojonego na kawałki
- 1 jajko
- 1 ½
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½
- łyżeczki czosnku,granulowanego
- 30 g majonezu
- 200 g jogurtugreckiego
- 20 – 30 g otrębów pszennych
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej różyczki brokułu, gotować na parze12 min/Varoma/obr. 4. Zdjąć przystawkę Varoma, ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, ryż przełożyć do innego naczynia, odstawić do ostudzenia na ok 15 min. Opróżnić naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, 1 ząbek czosnku i natkę pietruszki, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać ugotowane na parze brokuły i ryż, mozzarellę, jajko, 1 łyżeczkę soli, ¼ łyżeczki pieprzu i czosnek granulowany, wymieszać15-20 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę lub płaską formę kamionkową „Ben” wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć pozostały 1 ząbek czosnku, rozdrobnić3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać majonez, jogurt, pozostałe ½ łyżeczki soli i ¼ łyżeczki pieprzu, wymieszać15 s/obr. 2.5. Sos czosnkowy przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki do czasu podania.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić talerz, odważyć na niego otręby, odstawić.
- Z masy brokułowo-ryżowej formować zwilżonymi wodą dłońmi 14 podłużnych kotlecików (szerokość: 2-3 cm, dł. 5-7 cm), dokładnie je docisnąć, obtoczyć delikatnie w odważonych wcześniej otrębach, układać na przygotowanej wcześniej blasze zachowując 3-4 cm odstępy.
- Piec 20 min (180°C) lub do momentu, aż kotleciki będą złotobrązowe. Pieczone kotleciki z brokułu i ryżu w otrębowej panierce podawać na ciepło z sosem czosnkowym oraz dowolną surówką lub surowymi warzywami.