Pieczone kotleciki z brokułu i ryżu w otrębowej panierce

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
738.5 kcal /
3092 kJ
Kalorie
34 gBiałko
71 gWęglowodany
41 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 1000 g wody
  • 100 g ryżu basmati
  • 300 – 350 g różyczek brokułu (z 1 brokułu), wielkości 3-4 cm
  • 80 g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 g natki pietruszki, świeżej tylko liście
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 125 g sera mozzarella (1 kulka), odsączonego z solanki na papierowych ręcznikach, pokrojonego na kawałki
  • 1 jajko
  • 1 ½
  • łyżeczki soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ½
  • łyżeczki czosnku,granulowanego
  • 30 g majonezu
  • 200 g jogurtugreckiego
  • 20 – 30 g otrębów pszennych

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej różyczki brokułu, gotować na parze12 min/Varoma/obr. 4. Zdjąć przystawkę Varoma, ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, ryż przełożyć do innego naczynia, odstawić do ostudzenia na ok 15 min. Opróżnić naczynie miksujące.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, 1 ząbek czosnku i natkę pietruszki, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  3. Dodać ugotowane na parze brokuły i ryż, mozzarellę, jajko, 1 łyżeczkę soli, ¼ łyżeczki pieprzu i czosnek granulowany, wymieszać15-20 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  4. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę lub płaską formę kamionkową „Ben” wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego włożyć pozostały 1 ząbek czosnku, rozdrobnić3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  6. Dodać majonez, jogurt, pozostałe ½ łyżeczki soli i ¼ łyżeczki pieprzu, wymieszać15 s/obr. 2.5. Sos czosnkowy przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki do czasu podania.
  7. Na pokrywie naczynia miksującego postawić talerz, odważyć na niego otręby, odstawić.
  8. Z masy brokułowo-ryżowej formować zwilżonymi wodą dłońmi 14 podłużnych kotlecików (szerokość: 2-3 cm, dł. 5-7 cm), dokładnie je docisnąć, obtoczyć delikatnie w odważonych wcześniej otrębach, układać na przygotowanej wcześniej blasze zachowując 3-4 cm odstępy.
  9. Piec 20 min (180°C) lub do momentu, aż kotleciki będą złotobrązowe. Pieczone kotleciki z brokułu i ryżu w otrębowej panierce podawać na ciepło z sosem czosnkowym oraz dowolną surówką lub surowymi warzywami.
Przewijanie do góry