
Pieczone gniecione ziemniaki z solą rozmarynową
161 kcal /
676 kJKalorie
676 kJKalorie
4 gBiałko
21 gWęglowodany
6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Sól rozmarynowa: 20
- g soligruboziarnistej
- 2 łyżeczki rozmarynu, suszonego
- Ziemniaki: 700
- g wody
- 1000 g ziemniaków, woskowych (niemączystych, patrz wskazówka), małych (Ø ok. 5 cm), nieobranych, dokładnie umytych
- 2 – 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 gałązki rozmarynu, świeżego tylko liście
- (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać sól i rozmaryn, rozdrobnić1 min/obr. 9. Przesypać do słoika z pokrywką typu twist-off, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej ziemniaki, gotować na parze25-30 min/Varoma/obr. 1lub do momentu, aż ziemniaki będą ugotowane (patrz wskazówka). W tym czasie blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
- Ugotowane na parze ziemniaki przełożyć na przygotowaną blachę do pieczenia, odstawić do ostudzenia na 30 min. Pod koniec czasu studzenia rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Ostudzone ziemniaki zgnieść widelcem lub dnem szklanki, polać 1-2 łyżkami oliwy, oprószyć 1 łyżeczką przygotowanej wcześniej soli rozmarynowej i posypać rozmarynem. Piec 25-30 min (200°C) lub do momentu, aż ziemniaki nabiorą złotobrązowego koloru. Pieczone gniecione ziemniaki z solą rozmarynową skropić pozostałą 1 łyżką oliwy i podawać jako dodatek do dań głównych.