Pieczone falafele i sos jogurtowy z koperkiem

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
1390 kcal /
5820 kJ
Kalorie
73 gBiałko
216 gWęglowodany
34 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Pieczone falafele: 250
  • g ciecierzycy, suszonej
  • 2000 g wody plus opcjonalnie 1-2 łyżki do masy
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 150 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
  • 3 – 4 ząbki czosnku
  • 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 5 – 10 g kolendry, świeżej tylko liście
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • ½
  • łyżeczki chili, mielonego
  • ½ – 1
  • łyżeczka kolendry, mielonej
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • Sos jogurtowy z koperkiem: 5 – 10
  • g koperku, świeżego tylko liście
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1 łyżeczka miodu płynnego
  • 1 łyżeczka syropu z agawy
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ½
  • łyżeczki soli
  • Pieczenie falafeli: oliwa z oliwek do posmarowania blachy i falafeli
  • woda do zwilżenia dłoni

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej ciecierzycę i 1000 g wody, odstawić do namoczenia na 8-12 godz. Po tym czasie odsączyć za pomocą koszyczka i opłukać pod bieżącą wodą.
  2. Do naczynia miksującego wlać pozostałe 1000 g wody, dodać 1 łyżeczkę soli i sodę. Włożyć koszyczek z opłukaną ciecierzycą. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć przystawkę Varoma bez pokrywy, gotować30 min/100°C/obr. 4. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, podgotowaną ciecierzycę opłukać pod zimną, bieżącą wodą, dokładnie odsączyć z nadmiaru wody (patrz wskazówka). Opróżnić naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego włożyć cebulę szalotkę, czosnek, natkę pietruszki i świeżą kolendrę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać ugotowaną i odsączoną ciecierzycę, kmin rzymski, chili, kolendrę mieloną, pozostałą 1 łyżeczkę soli i pieprz, rozdrobnić30 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować30 s/obr. 4. W razie potrzeby dodać 1-2 łyżki wody, przemieszać kopystką. Przełożyć do miski, odstawić na ok. 1 godz., aby masa się związała. W tym czasie umyć i osuszyć naczynie miksujące. Przygotować sos jogurtowy.
  5. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć koperek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Koperek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  6. Dodać jogurt, sok z cytryny, miód, pieprz i sól, wymieszać20 s/obr. 2. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki do momentu podania.
  7. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować oliwą za pomocą pędzelka.
  8. Zwilżonymi wodą dłońmi uformować 18-20 kotletów (Ø 4 cm, grubość 1,5 cm), układać je na przygotowanej wcześniej blasze. Każdy falafel posmarować oliwą za pomocą pędzelka. Piec 8-10 min (200°C). Ostrożnie odwrócić na drugą stronę, piec kolejne 10 min (200°C) lub do momentu, aż falafele będą złotobrązowe. Pieczone falafele podawać jako samodzielną przekąskę z dodatkiem sosu jogurtowego z koperkiem lub z chlebkami pita i świeżymi warzywami.
Przewijanie do góry