
Pieczone falafele i sos jogurtowy z koperkiem
1390 kcal /
5820 kJKalorie
5820 kJKalorie
73 gBiałko
216 gWęglowodany
34 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Pieczone falafele: 250
- g ciecierzycy, suszonej
- 2000 g wody plus opcjonalnie 1-2 łyżki do masy
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 150 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
- 3 – 4 ząbki czosnku
- 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 5 – 10 g kolendry, świeżej tylko liście
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- ½
- łyżeczki chili, mielonego
- ½ – 1
- łyżeczka kolendry, mielonej
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Sos jogurtowy z koperkiem: 5 – 10
- g koperku, świeżego tylko liście
- 400 g jogurtu naturalnego
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 łyżeczka miodu płynnego
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½
- łyżeczki soli
- Pieczenie falafeli: oliwa z oliwek do posmarowania blachy i falafeli
- woda do zwilżenia dłoni
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej ciecierzycę i 1000 g wody, odstawić do namoczenia na 8-12 godz. Po tym czasie odsączyć za pomocą koszyczka i opłukać pod bieżącą wodą.
- Do naczynia miksującego wlać pozostałe 1000 g wody, dodać 1 łyżeczkę soli i sodę. Włożyć koszyczek z opłukaną ciecierzycą. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć przystawkę Varoma bez pokrywy, gotować30 min/100°C/obr. 4. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, podgotowaną ciecierzycę opłukać pod zimną, bieżącą wodą, dokładnie odsączyć z nadmiaru wody (patrz wskazówka). Opróżnić naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę szalotkę, czosnek, natkę pietruszki i świeżą kolendrę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać ugotowaną i odsączoną ciecierzycę, kmin rzymski, chili, kolendrę mieloną, pozostałą 1 łyżeczkę soli i pieprz, rozdrobnić30 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować30 s/obr. 4. W razie potrzeby dodać 1-2 łyżki wody, przemieszać kopystką. Przełożyć do miski, odstawić na ok. 1 godz., aby masa się związała. W tym czasie umyć i osuszyć naczynie miksujące. Przygotować sos jogurtowy.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć koperek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Koperek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać jogurt, sok z cytryny, miód, pieprz i sól, wymieszać20 s/obr. 2. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki do momentu podania.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować oliwą za pomocą pędzelka.
- Zwilżonymi wodą dłońmi uformować 18-20 kotletów (Ø 4 cm, grubość 1,5 cm), układać je na przygotowanej wcześniej blasze. Każdy falafel posmarować oliwą za pomocą pędzelka. Piec 8-10 min (200°C). Ostrożnie odwrócić na drugą stronę, piec kolejne 10 min (200°C) lub do momentu, aż falafele będą złotobrązowe. Pieczone falafele podawać jako samodzielną przekąskę z dodatkiem sosu jogurtowego z koperkiem lub z chlebkami pita i świeżymi warzywami.