Pieczona wieprzowina z chutneyem, warzywami i purée z batatów

⏱️ 90 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
652.8 kcal /
2731.1 kJ
Kalorie
34.6 gBiałko
53.4 gWęglowodany
35.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Pieczona wieprzowina: 2000
  • g mięsa z łopatki wieprzowej, bez kości w jednym kawałku
  • 10 gałązek mieszanych ziół, świeżych tylko liści, np. pietruszki, szczypiorku, tymianku, kolendry, bazylii, plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 1 łyżeczkę soli
  • 1 łyżeczkę pieprzu czarnego, mielonego
  • 300 g soku jabłkowego
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 10 g musztardy
  • 250 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej w 1 cm paski
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 2 goździki
  • Warzywa i purée: 600
  • g wody
  • 500 g marchewki pokrojonej w 3 cm kawałki
  • 80 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 g papryczki chili cayenne, świeżej bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 200 g jabłek bezgniazd nasiennych, pokrojonych w 1 cm kostkę
  • ¼
  • łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
  • 80 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 25 g octu balsamicznego
  • 5 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 400 g różyczek brokułu
  • 80 g moreli świeżych, mrożonych z puszki, bez pestek, pokrojonych na kawałki
  • 40 g moreli suszonych, bez pestek świeżych, mrożonych z puszki, bez pestek, pokrojonych na kawałki
  • 1 łyżeczka soli
  • 300 g bulionu warzywnego, płynnego
  • 300 g wody
  • 1000 g batatów pokrojonych w 3 cm kawałki
  • 100 g mleczka kokosowego
  • pestkigranatu do dekoracji (opcjonalnie)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić dużą miskę, odważyć do niej łopatkę wieprzową, odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć ziola, rozdrobnić10 s/obr. 6.5. Zioła zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać sok jabłkowy, musztardę, oliwę, sól i pieprz, wymieszać10 s/obr. 3. Powstałą marynatą zalać odważoną łopatkę wieprzową, przykryć folią spożywczą, odstawić do lodówki na min. 8 godz. W tym czasie mięso kilkukrotnie obrócić, aby równomiernie się marynowało.
  4. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
  5. Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miskę, odważyć do niej paprykę, odstawić.
  6. Zamarynowaną łopatkę wieprzową wraz z marynatą przełożyć do naczynia do serwowania i zapiekania, odważoną paprykę rozłożyć wokół mięsa, dodać liście laurowe i goździki.
  7. Nałożyć pokrywę naczynia do serwowania i zapiekania. Piec 2 godz. (200°C). Po upływie 1 godz. kontynuować przygotowanie przepisu.
  8. Założyć osłonę noża miksującego 2.0 z funkcją obierania(patrz wskazówka). Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać marchewkę, uruchomić Obieranie /4 min. Zawartość naczynia miksującego przecedzić przez dolną część przystawki Varoma, przytrzymując kopystką osłonę noża miksującego 2.0, odstawić (patrz wskazówka).Zdjąć osłonę noża miksującego 2.0.Skórki wyrzucić, marchewki opłukać pod bieżącą wodą. Opłukać naczynie miksujące.
  9. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek i papryczkę chili, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C/obr. 1.
  10. Dodać jabłka, morele, cukier, ocet, imbir, sok z cytryny, sól i pieprz. Nałożyć dolną część przystawki Varoma z opłukaną marchewką, odważyć do niej brokuł, upewniając się, że część otworów pozostała niezakryta, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary, gotować12 min/100°C//obr. . Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Zawartość naczynia miksującego wymieszać10 s/obr. 4. Przelać do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  11. Założyć motylek. Do naczynia miksującego włożyć bataty, dodać bulion. Ponownie nałożyć przystawkę Varoma z marchewką i brokułem, gotować na parze30 min/Varoma//obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.Zdjąć motylek.
  12. Do naczynia miksującego dodać mleczko kokosowe, wymieszać30 s/obr. 3. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  13. Używając żaroodpornych rękawic kuchennych, ostrożnie wyjąć naczynie do serwowania i zapiekania z piekarnika, ostrożnie zdjąć pokrywę, odstawić na żaroodporną powierzchnię. Pieczoną wieprzowinę z chutneyem, warzywami i purée z batatów podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowaną pestkami granatu i świeżymi ziołami.
Przewijanie do góry