Pieczona ryba masala

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
297.5 kcal /
1249.8 kJ
Kalorie
40.4 gBiałko
3.6 gWęglowodany
13 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 2 ryby, całe, oczyszczone bez łusek (ok. 400g każda), np. karmazyny, dorady, pstrągi
  • 1 limonka
  • sól do oprószenia
  • 2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
  • ½
  • łyżeczki ziaren pieprzu czarnego
  • 5 papryczek chili, suszonych
  • 50 g cebuli przekrojonej na pół
  • 3 łyżeczki pasty imbirowo-czosnkowej (patrz wskazówka)
  • ½
  • łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
  • 30 g oleju rzepakowego
  • liście kolendry, świeże do dekoracji
  • tajska bazylia, świeża tylko liście, do dekoracji
  • czerwona cebula pokrojona w krążki, do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej ryby. Ryby skropić sokiem z limonki i oprószyć solą, odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksujące wsypać kmin rzymski i pieprz, dodać papryczki chili, prażyć4 min/120°C/obr. 1, następnie zmielić30 s/obr. 10.
  3. Dodać cebulę, pastę imbirowo-czosnkową, kurkumę i olej, zmiksować20 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować kolejne10 s/obr. 7. Rybę dokładnie natrzeć marynatą na zewnątrz i wewnątrz. Odstawić do zamarynowania na min. 30 min. Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Rybę piec 25-30 min (200°C). Pieczoną rybę masala podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowaną cebulą i kolendrą (patrz wskazówka).
Przewijanie do góry