
Pieczona ryba masala
297.5 kcal /
1249.8 kJKalorie
1249.8 kJKalorie
40.4 gBiałko
3.6 gWęglowodany
13 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 2 ryby, całe, oczyszczone bez łusek (ok. 400g każda), np. karmazyny, dorady, pstrągi
- 1 limonka
- sól do oprószenia
- 2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
- ½
- łyżeczki ziaren pieprzu czarnego
- 5 papryczek chili, suszonych
- 50 g cebuli przekrojonej na pół
- 3 łyżeczki pasty imbirowo-czosnkowej (patrz wskazówka)
- ½
- łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
- 30 g oleju rzepakowego
- liście kolendry, świeże do dekoracji
- tajska bazylia, świeża tylko liście, do dekoracji
- czerwona cebula pokrojona w krążki, do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej ryby. Ryby skropić sokiem z limonki i oprószyć solą, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksujące wsypać kmin rzymski i pieprz, dodać papryczki chili, prażyć4 min/120°C/obr. 1, następnie zmielić30 s/obr. 10.
- Dodać cebulę, pastę imbirowo-czosnkową, kurkumę i olej, zmiksować20 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować kolejne10 s/obr. 7. Rybę dokładnie natrzeć marynatą na zewnątrz i wewnątrz. Odstawić do zamarynowania na min. 30 min. Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Rybę piec 25-30 min (200°C). Pieczoną rybę masala podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowaną cebulą i kolendrą (patrz wskazówka).