Pieczona rolada wieprzowa z sosem jabłkowym

⏱️ 90 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
404.6 kcal /
1692.8 kJ
Kalorie
33.2 gBiałko
29.8 gWęglowodany
16.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Farsz: 100
  • g ryżu czarnego
  • 1000 g wody
  • 50 g bulwy kopru włoskiego pokrojonej na 3 cm kawałki
  • 30 g korzenia selera pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 90 g jabłek, odmiany Granny Smith (patrz wskazówka), bezgniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 g miodu, płynnego
  • 5 liści szałwii, świeżych
  • 5 liści bazylii, świeżych
  • 1 gałązka rozmarynu, świeżego tylko liście, posiekane
  • 10 g oliwy z oliwek
  • łyżeczki soli
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • Rolada wieprzowa: 1000
  • g polędwiczek wieprzowych bez kości
  • 10 – 12 plastrów szynki parmeńskiej
  • 10 liści szałwii, świeżych
  • 10 liści bazylii, świeżych
  • 3 gałązki rozmarynu, świeżego
  • Sos jabłkowy: 230
  • g jabłek, odmiany Granny Smith bezgniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
  • 700 g cydru
  • 85 g masła pokrojonego na kawałki
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżka miodu płynnego
  • ½
  • łyżeczki soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • rozmaryn, świeży do dekoracji
  • szałwia, świeża do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego ryż i bardzo dokładnie opłukać pod bieżącą wodą (patrz wskazówka), odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wlać wodę. Włożyć koszyczek z opłukanym ryżem, gotować na parze45 min/120°C/obr. 2.5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Opróżnić i opłukać naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego włożyć koper włoski, seler, jabłka i czosnek, dodać miód, szałwię, rozmaryn, oliwę, sól i pieprz, rozdrobnić3 s/obr. 5.
  4. Dodać ugotowany ryż, przemieszać kopystką, wymieszać10 s//obr. 2. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
  5. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
  6. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej polędwiczki, przełożyć na deskę do krojenia. Każdy kawałek mięsa przeciąć ostrym nożem w poprzek, uważając, aby nie przeciąć go całkowicie. Otworzyć rozcięty bok, rozkładając polędwiczkę, przykryć papierem do pieczenia lub folią spożywczą i roztłuc tłuczkiem na grubość ok. 1 cm. Szynkę rozłożyć na arkuszu papieru do pieczenia tak, aby plastry lekko nachodziły na siebie, tworząc obszar o wymiarach polędwiczek. Na szynce rozłożyć liście szałwii, następnie ułożyć blisko siebie polędwiczki (tak, aby lekko nachodziły na siebie). Na całej powierzchni mięsa ostrym nożem zrobić płytkie nacięcia na krzyż, za pomocą kopystki rozsmarować farsz. Zwinąć ciasno w roladę wzdłuż dłuższego brzegu, obwiązać nicią wędliniarską. Pod nić wsunąć gałązki rozmarynu. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec ok. 50 min (200°C, patrz wskazówka). W tym czasie przygotować sos jabłkowy.
  7. Do naczynia miksującego włożyć jabłka, rozdrobnić3 s/obr. 5. Jabłka zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  8. Dodać cydr, masło, musztardę, miód, sól i pieprz, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, odparowywać50 min/120°C/obr. 2. Zdjąć koszyczek, założyć miarkę, zmiksować30 s/obr. 6-10, stopniowo zwiększając obroty.Sos przelać do sosjerki, odstawić. Roladę ostrożnie wyjąć z piekarnika, przykryć folią spożywczą i odstawić na ok. 20 min (patrz wskazówka). Pieczoną roladę wieprzową udekorować rozmarynem i szałwią, podawać z sosem jabłkowym.
Przewijanie do góry