
Pieczona kaczka z purée ziemniaczano-kalafiorowym i śliwkami
1039 kcal /
4350.5 kJKalorie
4350.5 kJKalorie
58.7 gBiałko
64.5 gWęglowodany
62 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Kaczka ze śliwkami: 1
- gwiazdka anyżu
- 2 łyżki nasion kolendry
- 1 tuszka z kaczki (1500-2000g)
- 2 łyżeczki soli morskiej,gruboziarnistej
- 2 łyżeczki soligruboziarnistej
- 4 łyżki cukru muscovado, ciemnego
- 4 łyżki cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 200 g wody
- 80 g czerwonego octu winnego
- 80 g białego octu winnego
- ½
- łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
- ½
- kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszonej
- 8 śliwek bez pestek, przekrojonych na pół
- 3 liście laurowe, suszone
- Purée ziemniaczano-kalafiorowe: 400
- g różyczek kalafiora
- 600 g ziemniaków, mączystych pokrojonych w 1-2 cm kostkę
- 250 g mleka
- 30 g masła
- 1 szczyptagałki muszkatołowej, mielonej (opcjonalnie)
- 1 – 1 ¼
- łyżeczki soli
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć anyż i kolendrę, prażyć5 min/120°C/obr. . W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Skórę na piersi kaczki naciąć ostrym nożem na krzyż. Kaczkę przełożyć do naczynia żaroodpornego, odstawić
- Do naczynia miksującego dodać sól i cukier, zmielić20 s/obr. 10. Przesypać na przygotowaną kaczkę, dokładnie natrzeć, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę i ocet, dodać koncentrat bulionu drobiowego, gotować5 min/100°C/obr. 1. Przelać do naczynia z kaczką. Wokół kaczki ułożyć śliwki i liście laurowe. Piec 1 godz. 50 min – 2 godz. 30 min (180°C) w zależności od wielkości tuszki. Ok. 45 min przed końcem czasu pieczenia przygotować purée ziemniaczano-kalafiorowe.
- Do naczynia miksującego włożyć kalafior, rozdrobnić5 s/obr. 7. Kalafior zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Założyć motylek.Dodać ziemniaki, mleko, masło, gałkę muszkatołową i sól, gotować30-35 min/95°C//obr. 1.Zdjąć motylek.Zmiksować20 s/obr. 6.
- Ostrożnie wyjąć upieczoną kaczkę z naczynia żaroodpornego, przełożyć na deskę, odstawić na ok. 20 min, aby mięso odpoczęło. Pieczoną kaczkę pokroić na kawałki i podawać jako danie główne z purée ziemniaczano-kalafiorowym i upieczonymi śliwkami (patrz wskazówka).