Pieczona kaczka z purée ziemniaczano-kalafiorowym i śliwkami

⏱️ 90 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
1039 kcal /
4350.5 kJ
Kalorie
58.7 gBiałko
64.5 gWęglowodany
62 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Kaczka ze śliwkami: 1
  • gwiazdka anyżu
  • 2 łyżki nasion kolendry
  • 1 tuszka z kaczki (1500-2000g)
  • 2 łyżeczki soli morskiej,gruboziarnistej
  • 2 łyżeczki soligruboziarnistej
  • 4 łyżki cukru muscovado, ciemnego
  • 4 łyżki cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 200 g wody
  • 80 g czerwonego octu winnego
  • 80 g białego octu winnego
  • ½
  • łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
  • ½
  • kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszonej
  • 8 śliwek bez pestek, przekrojonych na pół
  • 3 liście laurowe, suszone
  • Purée ziemniaczano-kalafiorowe: 400
  • g różyczek kalafiora
  • 600 g ziemniaków, mączystych pokrojonych w 1-2 cm kostkę
  • 250 g mleka
  • 30 g masła
  • 1 szczyptagałki muszkatołowej, mielonej (opcjonalnie)
  • 1 – 1 ¼
  • łyżeczki soli

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć anyż i kolendrę, prażyć5 min/120°C/obr. . W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Skórę na piersi kaczki naciąć ostrym nożem na krzyż. Kaczkę przełożyć do naczynia żaroodpornego, odstawić
  2. Do naczynia miksującego dodać sól i cukier, zmielić20 s/obr. 10. Przesypać na przygotowaną kaczkę, dokładnie natrzeć, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego wlać wodę i ocet, dodać koncentrat bulionu drobiowego, gotować5 min/100°C/obr. 1. Przelać do naczynia z kaczką. Wokół kaczki ułożyć śliwki i liście laurowe. Piec 1 godz. 50 min – 2 godz. 30 min (180°C) w zależności od wielkości tuszki. Ok. 45 min przed końcem czasu pieczenia przygotować purée ziemniaczano-kalafiorowe.
  4. Do naczynia miksującego włożyć kalafior, rozdrobnić5 s/obr. 7. Kalafior zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  5. Założyć motylek.Dodać ziemniaki, mleko, masło, gałkę muszkatołową i sól, gotować30-35 min/95°C//obr. 1.Zdjąć motylek.Zmiksować20 s/obr. 6.
  6. Ostrożnie wyjąć upieczoną kaczkę z naczynia żaroodpornego, przełożyć na deskę, odstawić na ok. 20 min, aby mięso odpoczęło. Pieczoną kaczkę pokroić na kawałki i podawać jako danie główne z purée ziemniaczano-kalafiorowym i upieczonymi śliwkami (patrz wskazówka).
Przewijanie do góry