Pieczeń rzymska

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
178.7 kcal /
747.8 kJ
Kalorie
11.2 gBiałko
2.3 gWęglowodany
14 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • masło do natłuszczenia formy
  • 80 g cebuli przekrojonej na pół
  • 20 g oleju
  • 1 biała bułka, czerstwa namoczona i dobrze odciśnięta
  • 800 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki
  • 6 jajek 2 surowe i 4 ugotowane na twardo
  • 1 łyżeczka soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ½
  • łyżeczki papryki słodkiej, mielonej

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę do pieczenia (ok. 30 x 12 x 10 cm) natłuścić masłem, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, dodać olej, rozdrobnić4 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  3. Dodać bułkę, mięso mielone, surowe jajka, sól, pieprz i słodką paprykę, wyrobić Ciasto /1 min.
  4. Połowę masy przełożyć do przygotowanej wcześniej formy, na środku formy ułożyć wzdłuż jej dłuższego boku ugotowane jajka, jedno za drugim i przykryć je dokładnie resztą mięsa mielonego. Dokładnie docisnąć, wygładzić powierzchnię. Piec ok. 70 min (180°C). Pieczeń rzymską podawać jako danie główne na ciepło lub na zimno jako dodatek do pieczywa.
Przewijanie do góry