
Pieczeń rzymska
178.7 kcal /
747.8 kJKalorie
747.8 kJKalorie
11.2 gBiałko
2.3 gWęglowodany
14 gTłuszcze
🥘 Składniki
- masło do natłuszczenia formy
- 80 g cebuli przekrojonej na pół
- 20 g oleju
- 1 biała bułka, czerstwa namoczona i dobrze odciśnięta
- 800 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki
- 6 jajek 2 surowe i 4 ugotowane na twardo
- 1 łyżeczka soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½
- łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę do pieczenia (ok. 30 x 12 x 10 cm) natłuścić masłem, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, dodać olej, rozdrobnić4 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać bułkę, mięso mielone, surowe jajka, sól, pieprz i słodką paprykę, wyrobić Ciasto /1 min.
- Połowę masy przełożyć do przygotowanej wcześniej formy, na środku formy ułożyć wzdłuż jej dłuższego boku ugotowane jajka, jedno za drugim i przykryć je dokładnie resztą mięsa mielonego. Dokładnie docisnąć, wygładzić powierzchnię. Piec ok. 70 min (180°C). Pieczeń rzymską podawać jako danie główne na ciepło lub na zimno jako dodatek do pieczywa.