Pieczarki zapiekane z kozim serem
308 kcal /
1288.7 kJKalorie
1288.7 kJKalorie
22.8 gBiałko
16.6 gWęglowodany
18.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 400 g pieczarek dużych
- 100 g sera koziego, twardego pokrojonego na kawałki
- 100 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
- 10 g czerwonej papryczki chili, świeżej bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- sól do smaku
- pieprz czarny, mielony do smaku
- tymianek, suszony do smaku
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej pieczarki. Pieczarki umyć i obrać, z każdej pieczarki wyjąć nóżki, odłożyć do późniejszego wykorzystania, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć 50 g sera koziego, rozdrobnić6 s/obr. 5. Ser przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i papryczkę chili, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać nóżki pieczarek, pozostałe 50 g sera koziego, sól i pieprz, rozdrobnić3 s/obr. 5. Powstałym farszem napełnić pieczarki, wierzch każdej pieczarki oprószyć tymiankiem i posypać rozdrobnionym wcześniej serem.
- Piec 20 min (200°C). Pieczarki zapiekane z kozim serem dodawać bezpośrednio po przygotowaniu.