Pieczarki w wegańskim sosie masala

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
253.7 kcal /
1061.6 kJ
Kalorie
7.7 gBiałko
17.5 gWęglowodany
18.9 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 200 g białych pieczarek, świeżych przekrojonych na pół
  • 2 łyżeczki przyprawygaram masala (patrz wskazówka)
  • ½
  • łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • 1 łyżeczka kolendry, mielonej (opcjonalnie)
  • ½
  • łyżeczki mieszanki przypraw z chili
  • ¼
  • łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
  • 400 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 80 g napoju roślinnego niesłodzonego
  • 50 g margaryny, wegańskiej pokrojonej na kawałki
  • ½
  • łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • kolendra, świeża tylko liście, do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej pieczarki, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wsypać przyprawę garam masala, kmin rzymski, kolendrę, mieszankę przypraw z chili i kurkumę, prażyć bez założonej miarki3 min/120°C/obr. 2.
  3. Do naczynia miksującego dodać pomidory, napój roślinny, margarynę, cukier i sól. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować12 min/100°C/obr. 2. W tym czasie na kuchence, na patelni rozgrzać oliwę i na średniej mocy palnika smażyć odważone pieczarki 3-4 min lub do momentu, aż nabiorą złotobrązowego koloru, odstawić.
  4. Dodać usmażone pieczarki, wymieszać4 s//obr. 2. Pieczarki w wegańskim sosie masala posypać liśćmi kolendry i podawać bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem np. ryżu basmati.
Przewijanie do góry