
Pieczarki faszerowane szpinakiem i parmezanem
128 kcal /
536 kJKalorie
536 kJKalorie
6 gBiałko
1 gWęglowodany
11 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 20 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia naczynia
- 60 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 500 g pieczarek dużych (ok. 16 szt.)
- 2 – 3 ząbki czosnku
- 300 g liści szpinaku, mrożonych uprzednio rozmrożonych i odsączonych
- 60 g jogurtu typugreckiego
- 60 g crème fraîche, min. 30% tłuszczu
- ¼
- łyżeczki tymianku, suszonego
- ½
- łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Naczynie żaroodporne lub płaską formę kamionkową „Ben” natłuścić, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej pieczarki, oddzielić od nich nóżki, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć nóżki pieczarek, dodać czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać oliwę, dusić bez założonej miarki4 min/120°C/obr. 1.
- Dodać szpinak, gotować3 min/100°C//obr. 1.
- Dodać rozdrobniony wcześniej parmezan, jogurt, tymianek, sól i pieprz, gotować2 min/100°C//obr. 1.
- Odłożone pieczarki napełnić szpinakowo-parmezanowym nadzieniem, następnie ułożyć w przygotowanym wcześniej naczyniu żaroodpornym. Piec 15-20 min (200°C). Pieczarki faszerowane szpinakiem i parmezanem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.