Pieczarki faszerowane szpinakiem i parmezanem

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
128 kcal /
536 kJ
Kalorie
6 gBiałko
1 gWęglowodany
11 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 20 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia naczynia
  • 60 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 500 g pieczarek dużych (ok. 16 szt.)
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • 300 g liści szpinaku, mrożonych uprzednio rozmrożonych i odsączonych
  • 60 g jogurtu typugreckiego
  • 60 g crème fraîche, min. 30% tłuszczu
  • ¼
  • łyżeczki tymianku, suszonego
  • ½
  • łyżeczki soli
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Naczynie żaroodporne lub płaską formę kamionkową „Ben” natłuścić, odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej pieczarki, oddzielić od nich nóżki, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego włożyć nóżki pieczarek, dodać czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  5. Dodać oliwę, dusić bez założonej miarki4 min/120°C/obr. 1.
  6. Dodać szpinak, gotować3 min/100°C//obr. 1.
  7. Dodać rozdrobniony wcześniej parmezan, jogurt, tymianek, sól i pieprz, gotować2 min/100°C//obr. 1.
  8. Odłożone pieczarki napełnić szpinakowo-parmezanowym nadzieniem, następnie ułożyć w przygotowanym wcześniej naczyniu żaroodpornym. Piec 15-20 min (200°C). Pieczarki faszerowane szpinakiem i parmezanem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry