
Pieczarki duszone ze śmietaną
122.3 kcal /
511.8 kJKalorie
511.8 kJKalorie
6 gBiałko
5.3 gWęglowodany
9.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 20 g masła
- 2 ząbki czosnku
- 450 g pieczarek przekrojonych na pół pokrojonych w ćwiartki (patrz wskazówka)
- ½ – ¾
- łyżeczki tymianku, suszonego
- ½
- łyżeczki oregano, suszonego
- 50 – 80 g śmietany, 18% tłuszczugęstej
- 20 g sera parmezan, tartego (opcjonalnie)
- ¼ – ½
- łyżeczki soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżka natki pietruszki, świeżej tylko liście, drobno posiekanej, do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać pieczarki, tymianek i oregano, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować12 min/100°C//obr. . Do naczynia miksującego włożyć koszyczek, przytrzymując go kopystką, wylać płyn powstały podczas gotowania. Wyjąć koszyczek.
- Do naczynia miksującego dodać śmietanę, parmezan, sól i pieprz, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, podgrzewać3 min/85°C//obr. . Podawać udekorowane posiekaną natką pietruszki jako dodatek do dań głównych.