
Pie z kiszoną kapustą i mięsem
405.9 kcal /
1699.5 kJKalorie
1699.5 kJKalorie
12.4 gBiałko
37.3 gWęglowodany
23.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Nadzienie: 500
- g wody
- 500 g kapusty kiszonej odciśniętej z soku (patrz wskazówka)
- 1 liść laurowy, suszony
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 500 g wieprzowiny np. łopatki, szynki, pokrojonej w 3 cm kostkę
- 120 g cebuli przekrojonej na pół
- 20 g oleju rzepakowego
- 60 g śliwek suszonych, bez pestek (ok. 8 szt.)
- 3 owoce jałowca (opcjonalnie)
- 100 g czerwonego wina, wytrawnego
- 10 g pudru zgrzybów (patrz wskazówka)
- ¼
- łyżeczki kminku, mielonego
- ¾ – 1
- łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka soli
- Ciasto: 140
- g smalcu pokrojonego na kawałki
- 140 g masła pokrojonego na kawałki
- 90 g wody
- 80 g mleka
- 1 ½
- łyżeczki soli
- 500 g mąki pszennej
- 1 jajko roztrzepane, do posmarowania ciasta
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek, odważyć do niego kapustę kiszoną, dodać liść laurowy i ziele angielskie.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej wieprzowinę, gotować na parze30 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek za pomocą kopystki, usunąć liść laurowy i ziele angielskie, wyrzucić. Opróżnić naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, dodać olej, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie dusić3 min/120°C/obr. 2.
- Dodać ugotowaną na parze wieprzowinę, suszone śliwki i jałowiec, rozdrobnić10 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać ugotowaną na parze kiszoną kapustę, wino, puder z grzybów, kminek, pieprz i sól, dusić10 min/120°C/obr. 3. Przemieszać kopystką. Masę przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
- Do naczynia miksującego włożyć smalec, dodać wodę, mleko i sól, podgrzewać5 min/90°C/obr. 1.
- Dodać mąkę, wymieszać10 s/obr. 5. Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym na 5-10 min do lekkiego przestudzenia. ⅔ ciasta przełożyć do okrągłego naczynia do zapiekania (Ø 26 cm) lub okrągłej formy kamionkowej „Anna” (patrz wskazówka). Wylepić dno i ściany na wys. ok. 4 cm, pozostałe ⅓ ciasta rozwałkować na arkuszu papieru do pieczenia na kształt koła (Ø ok. 31 cm). Przygotowane wcześniej nadzienie przełożyć do wylepionej ciastem formy, wyrównać za pomocą kopystki, przykryć rozwałkowanym ciastem, skleić brzegi, tworząc dekoracyjny wzór. Na środku za pomocą długiego, ostrego noża wykonać nacięcie na krzyż (6 x 6 cm). Za pomocą pędzelka posmarować wierzch ciasta roztrzepanym jajkiem.
- Piec 40 min (200°C), następnie pie przykryć folią aluminiową, obniżyć temp. do 160°C, piec kolejne 50 min (160°C). Pie wyjąć z piekarnika, odstawić do ostudzenia na 30 min. Podawać jako danie obiadowe.