Pesto ze szczawiu

⏱️ 15 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
6250.9 kJ /
1493 kcal
Kalorie
30.8 gBiałko
15.5 gWęglowodany
150 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 50 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 60 – 80 g szczawiu, świeżego, bez łodyg
  • 10 – 15 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście (opcjonalnie)
  • 1 – 2 ząbki czosnku
  • 120 g oliwy z oliwek
  • 30 g orzeszków piniowych
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10.
  2. Dodać szczaw, natkę pietruszki, czosnek, oliwę, orzeszki piniowe, sól i pieprz, zmiksować10 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować10 s/obr. 6. Pesto ze szczawiu podawać z makaronem lub przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce (patrz wskazówka).
Przewijanie do góry