Pesto ze szczawiu
6250.9 kJ /
1493 kcalKalorie
1493 kcalKalorie
30.8 gBiałko
15.5 gWęglowodany
150 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 50 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
- 60 – 80 g szczawiu, świeżego, bez łodyg
- 10 – 15 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście (opcjonalnie)
- 1 – 2 ząbki czosnku
- 120 g oliwy z oliwek
- 30 g orzeszków piniowych
- ½
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10.
- Dodać szczaw, natkę pietruszki, czosnek, oliwę, orzeszki piniowe, sól i pieprz, zmiksować10 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować10 s/obr. 6. Pesto ze szczawiu podawać z makaronem lub przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce (patrz wskazówka).