Pesto pomidorowe

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
5972 kJ /
1428 kcal
Kalorie
20 gBiałko
8 gWęglowodany
148 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 50 g sera parmezan, pokrojonego na kawałki
  • 100 g wody
  • 100 g suszonych pomidorów, w oleju, odsączonych z zalewy
  • 2 ząbki czosnku
  • ½
  • pęczka natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 120 g oliwy z oliwek
  • ¼
  • łyżeczki soli
  • ½ – 1
  • łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 – 2 szczypty pieprzu cayenne, mielonego
  • ½
  • łyżeczki cukru

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić8 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać pomidory, gotować4 min/100°C/obr. 1. Pomidory odcedzić przez koszyczek, odstawić do ostudzenia na ok. 15 min.
  3. Do naczynia miksującego włożyć czosnek i natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać rozdrobniony wcześniej parmezan, ostudzone pomidory, oliwę, sól, pieprz czarny, pieprz cayenne i cukier, zmiksować4-6 s/obr. 6.
  5. Pesto pomidorowe podawać z makaronem lub przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce (patrz wskazówka).
Przewijanie do góry