Pesto pomidorowe
5972 kJ /
1428 kcalKalorie
1428 kcalKalorie
20 gBiałko
8 gWęglowodany
148 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 50 g sera parmezan, pokrojonego na kawałki
- 100 g wody
- 100 g suszonych pomidorów, w oleju, odsączonych z zalewy
- 2 ząbki czosnku
- ½
- pęczka natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 120 g oliwy z oliwek
- ¼
- łyżeczki soli
- ½ – 1
- łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 1 – 2 szczypty pieprzu cayenne, mielonego
- ½
- łyżeczki cukru
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić8 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać pomidory, gotować4 min/100°C/obr. 1. Pomidory odcedzić przez koszyczek, odstawić do ostudzenia na ok. 15 min.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek i natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać rozdrobniony wcześniej parmezan, ostudzone pomidory, oliwę, sól, pieprz czarny, pieprz cayenne i cukier, zmiksować4-6 s/obr. 6.
- Pesto pomidorowe podawać z makaronem lub przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce (patrz wskazówka).