Perliczki pieczone z jałowcem

⏱️ 90 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
584.2 kcal /
2446.1 kJ
Kalorie
64.4 gBiałko
13.6 gWęglowodany
29.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 15 g masła
  • 220 g pora tylko biała część, pokrojonego w 2 mm krążki
  • 6 owoców jałowca
  • 1 łyżeczka soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 80 – 100 g śliwek suszonych, bez pestek pokrojonych na kawałki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 100 g szynki szwarcwaldzkiej w plastrach
  • 100 g surowego boczku, bez kości, bez skóry w plastrach
  • 2 perliczki (ok. 1300g każda), wypatroszone, bez szyi, ze skórą
  • 2 łyżeczki soli do oprószenia perliczek
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego do oprószenia perliczek
  • 200 g białego wina, wytrawnego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć masło, por, dodać jałowiec, sól i pieprz, dusić6 min/120°C/obr. 1.
  2. Dodać śliwki, dusić kolejne4 min/120°C/obr. 1.
  3. Dodać bułkę tartą, dokładnie wymieszać kopystką. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  4. Rozgrzać piekarnik do temp. 190°C.
  5. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej boczek i szynkę, odstawić.
  6. Perliczki oprószyć solą i pieprzem na zewnątrz i wewnątrz. Podzielić farsz na dwie części. Każdą perliczkę nadziać jedną częścią farszu. Za pomocą wykałaczek spiąć otwory na dole tuszki. Perliczki owinąć dokładnie naprzemiennie plastrami odważonego boczku i szynki szwarcwaldzkiej. Za pomocą nici wędliniarskiej zawiązać nogi u każdej perliczki. Perliczki przełożyć do naczynia żaroodpornego lub naczynia kamionkowego do zapiekania „Betty” (patrz wskazówka).
  7. Na pokrywie naczynia miksującego postawić kubek, odważyć do niego wino. Winem równomiernie polać obie perliczki.
  8. Piec 45 min (190°C). Perliczki polać powstałym sosem, zgromadzonym na dnie naczynia żaroodpornego. Przykryć perliczki folią aluminiową lub pokrywą naczynia kamionkowego, piec kolejne 45 min (190°C). Podawać jako danie główne z ziemniakami lub purée i wybraną surówką.
Przewijanie do góry