
Penne w sosie śmietanowym z łososiem i koperkiem
586 kcal /
2449.3 kJKalorie
2449.3 kJKalorie
20 gBiałko
67.3 gWęglowodany
24.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1500 g wody
- 45 g oliwy z oliwek
- 2 ½
- łyżeczki soli
- 500 g makaronu, suchego, typu penne
- 80 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 40 g mąki pszennej
- 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 300 g mleka
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 200 g wędzonego łososia pokrojonego na kawałki
- 15 g koperku, świeżego tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, 5 g oliwy, dodać 2 łyżeczki soli, gotować12 min/100°C/obr. 1.
- Dodać makaron, na pokrywę naczynia miksującego zamiast miarki nałożyć koszyczek, gotowaćzgodnie z czasem podanym na opakowaniu100°C//obr. 1. Makaron odcedzić przez dolną część przystawki Varoma, przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, dodać pozostałe 40 g oliwy, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać mąkę, śmietanę, mleko, pozostałe ½ łyżeczki soli i pieprz, gotować4 min/100°C/obr. 2.5.
- Dodać łososia i koperek, rozdrobnić4 s/obr. 4.5. Przełożyć na makaron, wymieszać dokładnie kopystką, udekorować koperkiem.
- Penne w sosie śmietanowym z łososiem i koperkiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu jako danie główne.