Peruwiańskie quinotto

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
325 kcal /
1360 kJ
Kalorie
13.8 gBiałko
41.7 gWęglowodany
12.6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 230 g komosy ryżowej (quinoa)
  • 40 g sera parmezan pokrojonego na kawałki
  • 50 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych
  • 70 g cebul szalotek przekrojonych na pół
  • 15 g oliwy z oliwek
  • 400 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 30 g czarnych oliwek, bez pestek przekrojonych na pół, plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 20 g rodzynek sułtanek
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • liście bazylii, świeże do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić sitko o drobnych oczkach, odważyć do niego komosę, opłukać pod bieżącą wodą, odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić15 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć suszone pomidory, rozdrobnić4 s/obr. 4.5. Przełożyć do naczynia z rozdrobnionym parmezanem, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego włożyć cebule szalotki, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić2 min 30 s/120°C/obr. 1.
  5. Dodać wodę, koncentrat bulionu warzywnego i wcześniej opłukaną komosę, gotować15 min/100°C//obr. 1.
  6. Dodać rozdrobniony parmezan, rozdrobnione suszone pomidory, oliwki, rodzynki i pieprz, gotować2 min/100°C//obr. 1.5. Zawartość naczynia miksującego przełożyć na talerz, udekorować liśćmi bazylii i czarnymi oliwkami. Peruwiańskie quinotto podawać na ciepło.
Przewijanie do góry