Pełnoziarnisty chleb orkiszowy na zakwasie żytnim

⏱️ 90 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
84.4 kcal /
353.3 kJ
Kalorie
2.5 gBiałko
18.4 gWęglowodany
0.9 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 150 g mąki żytniej typu 720
  • 150 g wody źródlanej przegotowanej (patrz wskazówka)
  • 1 – 2 łyżki żytniego zakwasu chlebowego (patrz wskazówka)
  • Ciasto właściwe: 450
  • g ziaren orkiszu (patrz wskazówka)
  • 300 g wody źródlanej przegotowanej (patrz wskazówka)
  • ½
  • łyżeczki suchych drożdży (opcjonalnie)
  • 5 g świeżych drożdży pokruszonych
  • (opcjonalnie)
  • 15 g soli
  • masło ilość do posmarowania formy keksowej
  • 10 kostek lodu (patrz wskazówka)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić duży słój (0,9 l), odważyć do niego mąkę żytnią, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wlać wodę, podgrzewać2 min/37°C/obr. 1. Przelać do słoja z mąką, dodać zakwas, wymieszać dokładnie za pomocą łyżki, przykryć folią spożywczą i zrobić w niej kilka dziurek. Słój odstawić w ciepłe miejsce (temp. ok. 25°C) na 8-12 godz., w razie potrzeby po 6 godz. przemieszać zawartość słoja łyżką. Osuszyć naczynie miksujące.
  3. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać 250 g ziaren orkiszu, zmielić1 min/obr. 10. Mąkę orkiszową przesypać do innego naczynia, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego wsypać pozostałe 200 g ziaren orkiszu, zmielić1 min/obr. 10. Mąkę orkiszową przesypać naczynia z mąką, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać drożdże, podgrzewać2 min/37°C/obr. 3.
  6. Dodać 400 g zmielonej wcześniej mąki orkiszowej, 300 g zaczynu (patrz wskazówka) i sól, wyrobić Ciasto /5 min. W tym czasie formę keksową (dł. 30 cm) posmarować dokładnie masłem, odstawić. Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym na 1-1,5 godz.
  7. Ciasto wyłożyć na oprószony pozostałą mąką orkiszową blat, rozpłaszczyć i zwinąć, formując podłużny bochenek, przełożyć do przygotowanej wcześniej formy, lekko oprószyć pozostałą mąką orkiszową. Formę z ciastem włożyć do plastikowej torby tak, aby nie dotykała powierzchni ciasta i był zamknięty dopływ powietrza, odstawić w ciepłe miejsce na 2-3 godz. lub do podwojenia objętości (patrz wskazówka).
  8. Rozgrzać piekarnik do temp. 220°C.
  9. Wyrośnięte ciasto naciąć w kilku miejscach za pomocą długiego, ostrego noża lub żyletki. Do piekarnika wrzucić kostki lodu (patrz wskazówka) i natychmiast włożyć formę z chlebem na środkową szynę.
  10. Piec 45-50 min (220°C). Chleb wyjąć z piekarnika, ostrożnie wyjąć z formy, sprawdzić, czy jest upieczony (patrz wskazówka). Studzić na kratce (patrz wskazówka). Chleb orkiszowy na zakwasie żytnim podawać po ostudzeniu, pokrojony na kromki, z wybranymi dodatkami.
Przewijanie do góry