
Pełnoziarniste spaghetti w kremowym sosie z soczewicy i marchewki
612.4 kcal /
2562.2 kJKalorie
2562.2 kJKalorie
25.2 gBiałko
104 gWęglowodany
14.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 150 g soczewicy, suszonej dowolnej (patrz wskazówka)
- 2200 g wody
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
- 140 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 1 cebula szalotka (ok. 30g), przekrojona na pół
- 40 g oleju sezamowego, prażonego plus dodatkowa ilość do skropienia
- 40 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do skropienia
- 2 – 2 ¼
- łyżeczki soli
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- ½
- łyżeczki oregano, świeżego tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 100 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych, pokrojonych na 1-2 cm kawałki
- 10 g oliwy z oliwek
- 320 g makaronu pełnoziarnistego typu spaghetti
- ziarna sezamu, białego do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć soczewicę, dodać 700 g wody i koncentrat bulionu warzywnego. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć przystawkę Varoma bez pokrywy, gotowaćzgodnie z czasem podanym na opakowaniu100°C/obr. 1. Ugotowaną soczewicę odcedzić przez dolną część przystawki Varoma, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć marchewkę i cebulę, dodać olej, rozdrobnić3 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C/obr. 1.
- Dodać ugotowaną, odsączoną soczewicę, ½-¾ łyżeczki soli, paprykę i oregano, zmiksować30 s/obr. 8. Przełożyć do naczynia do serwowania potrawy. Umyć naczynie miksujące.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić naczynie z sosem z soczewicy, odważyć do niego pomidory, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać pozostałe 1500 g wody i oliwę, dodać pozostałe 1½ łyżeczki soli, gotować12 min/100°C/obr. 1.
- Przez otwór w pokrywie naczynia miksującego włożyć makaron, gotować bez założonej miarkizgodnie z czasem podanym na opakowaniu100°C//obr. 1. Odłożyć 1-2 łyżki wody z gotowania makaronu, następnie makaron odcedzić przez dolną część przystawki Varoma. Przełożyć do naczynia z sosem, dodać zachowaną wodę z gotowania makaronu, skropić olejem sezamowym, wymieszać kopystką. Pełnoziarniste spaghetti w kremowym sosie z soczewicy i marchewki podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowane oregano i sezamem.