Pełnoziarniste placki jogurtowe
431.5 kcal /
1805.5 kJKalorie
1805.5 kJKalorie
16.1 gBiałko
74.5 gWęglowodany
8.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 60 g mąki pszennej pełnoziarnistej typu 1850-2000
- 80 g jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 10 g miodu
- ½
- łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼
- łyżeczki cynamonu, mielonego
- ¼
- łyżeczki kardamonu, mielonego
- olej do smażenia
- 2 śliwki bez pestek, pokrojone na kawałki (patrz wskazówka)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać jogurt, jajko, miód, proszek do pieczenia, cynamon i kardamon, wymieszać10 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać ponownie10 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia. Na kuchence, na nieprzywierającej patelni patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Łyżką nabierać porcje ciasta i nakładać na rozgrzaną patelnię, formując małe placki (Ø 5-7 cm). Smażyć na średniej mocy palnika z obu stron, do uzyskania złotobrązowego koloru. W ten sam sposób usmażyć pozostałe placki. Usmażone placki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Pełnoziarniste placki jogurtowe podawać bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem śliwek.