Pełnoziarnista focaccia z papryką i cebulą (TM5)

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
369 kcal /
1543.9 kJ
Kalorie
9.9 gBiałko
56.6 gWęglowodany
11.4 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej typu 1850-2000
  • 300 g wody
  • 60 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 20 g drożdży świeżych pokruszonych
  • 2 łyżeczki suchych drożdży (8g, patrz wskazówka)
  • 25 g miodu
  • 1 łyżeczka soli plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 150 g cebuli przekrojonej pionowo na pół
  • 150 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na 4-5 kawałków
  • 2 łyżeczki rozmarynu, świeżego posiekanego
  • 1 – 2 łyżeczki mieszanych ziół, suszonych
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać wodę, 30 g oliwy, drożdże, miód i 1 łyżeczkę soli, wyrobić Ciasto /3 min. W tym czasie dużą miskę natłuścić oliwą. Ciasto przełożyć do przygotowanej miski i uformować kulę. Przykryć miskę folią spożywczą lub ściereczką kuchenną, odstawić na ok. 2 godz. lub do czasu, aż ciasto podwoi swoją objętość. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu. Umyć naczynie miksujące.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej cebulę i paprykę, odstawić.
  3. Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważoną paprykę. Używając popychacza, pokroić grubo30 s/obr. 4. Pokrojone papryki pozostawić w pojemniku.
  4. Do szerokiej części podajnika włożyć odważoną cebulę. Używając popychacza, pokroić grubo30 s/obr. 4. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego.
  5. Do naczynia miksującego wlać pozostałe 30 g oliwy, dodać rozmaryn, pieprz i pokrojone warzywa, dusić12 min/120°C//obr. 0.5. W tym czasie blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto przełożyć na przygotowaną blachę. Uformować prostokąt ok. 35 x 25 cm, delikatnie rozciągając ciasto i ugniatając je palcami (patrz wskazówka). Na cieście rozłożyć podduszone warzywa, lekko docisnąć je palcami. Polać oliwą pozostałą po duszeniu. Przykryć folią spożywczą lub ściereczką kuchenną, odstawić na ok. 30 min. Pod koniec czasu wyrastania rozgrzać piekarnik do temp. 220°C. Piec 20-30 min (220°C). Pełnoziarnistą focaccię z papryką i cebulą podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub po ostudzeniu oprószoną solą.
Przewijanie do góry