Pavlova czekoladowa z kremem mascarpone i malinami

⏱️ 90 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
468 kcal /
1958.2 kJ
Kalorie
5.6 gBiałko
52.2 gWęglowodany
27.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Beza czekoladowa: 50
  • ggorzkiej czekolady pokrojonej na kawałki
  • 300 g cukru
  • 6 białek (180-200g)
  • 1 szczypta soli
  • 3 czubate łyżeczki kakao naturalnego, niesłodzonego przesianego, bezgrudek
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • Krem mascarpone: 300
  • g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
  • 150 g sera mascarpone schłodzonego, podzielonego na kawałki
  • 30 g cukru pudru
  • Polewa czekoladowa i dekoracja: 40
  • ggorzkiej czekolady pokrojonej na kawałki
  • 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 1 łyżeczka kakao naturalnego, niesłodzonego
  • 200 g malin, świeżych

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp.150°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić4 s/obr. 7. Przesypać do innego naczynia, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  3. Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, dodać cukier i sól, podgrzewać7 min/37°C/obr. 3, następnie ubijać15 min/obr. 3.Zdjąć motylek.Bezę przełożyć do dużej miski.
  4. Do miski z bezą dodać rozdrobnioną wcześniej czekoladę, kakao i ocet, całość bardzo delikatnie wymieszać kopystką. Bezę przełożyć na przygotowaną wcześniej blachę, formując okrąg (Ø 18-20 cm, grubość 5-6 cm).
  5. Piec 5 min (150°C), następnie zmniejszyć temp. do 120°C i piec 90 min. Upieczoną bezę pozostawić w zamkniętym piekarniku do całkowitego ostudzenia (min. 5 godz., patrz wskazówka). Umyć i osuszyć naczynie miksujące i motylek.
  6. Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać śmietanę, dodać mascarpone i cukier puder, ubijaćobr. 3(patrz wskazówka) bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji gęstego kremu.Zdjąć motylek.Krem przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki. Umyć naczynie miksujące.
  7. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę, dodać śmietanę i kakao, rozdrobnić5 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, podgrzewać4 min/50°C/obr. 2. Polewę odstawić do lekkiego ostudzenia na co najmniej 10 min.
  8. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej maliny, odstawić. Na paterze ułożyć ostudzoną bezę czekoladową, na środek nałożyć krem mascarpone. Wierzch udekorować malinami i polewą czekoladową. Pavlovę czekoladową z kremem mascarpone i malinami podawać jako deser, najlepiej bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry