Pavlova czekoladowa z kremem mascarpone i malinami
468 kcal /
1958.2 kJKalorie
1958.2 kJKalorie
5.6 gBiałko
52.2 gWęglowodany
27.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Beza czekoladowa: 50
- ggorzkiej czekolady pokrojonej na kawałki
- 300 g cukru
- 6 białek (180-200g)
- 1 szczypta soli
- 3 czubate łyżeczki kakao naturalnego, niesłodzonego przesianego, bezgrudek
- 1 łyżeczka białego octu winnego
- Krem mascarpone: 300
- g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
- 150 g sera mascarpone schłodzonego, podzielonego na kawałki
- 30 g cukru pudru
- Polewa czekoladowa i dekoracja: 40
- ggorzkiej czekolady pokrojonej na kawałki
- 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 1 łyżeczka kakao naturalnego, niesłodzonego
- 200 g malin, świeżych
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp.150°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić4 s/obr. 7. Przesypać do innego naczynia, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, dodać cukier i sól, podgrzewać7 min/37°C/obr. 3, następnie ubijać15 min/obr. 3.Zdjąć motylek.Bezę przełożyć do dużej miski.
- Do miski z bezą dodać rozdrobnioną wcześniej czekoladę, kakao i ocet, całość bardzo delikatnie wymieszać kopystką. Bezę przełożyć na przygotowaną wcześniej blachę, formując okrąg (Ø 18-20 cm, grubość 5-6 cm).
- Piec 5 min (150°C), następnie zmniejszyć temp. do 120°C i piec 90 min. Upieczoną bezę pozostawić w zamkniętym piekarniku do całkowitego ostudzenia (min. 5 godz., patrz wskazówka). Umyć i osuszyć naczynie miksujące i motylek.
- Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać śmietanę, dodać mascarpone i cukier puder, ubijaćobr. 3(patrz wskazówka) bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji gęstego kremu.Zdjąć motylek.Krem przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki. Umyć naczynie miksujące.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę, dodać śmietanę i kakao, rozdrobnić5 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, podgrzewać4 min/50°C/obr. 2. Polewę odstawić do lekkiego ostudzenia na co najmniej 10 min.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej maliny, odstawić. Na paterze ułożyć ostudzoną bezę czekoladową, na środek nałożyć krem mascarpone. Wierzch udekorować malinami i polewą czekoladową. Pavlovę czekoladową z kremem mascarpone i malinami podawać jako deser, najlepiej bezpośrednio po przygotowaniu.