Pâté z wędzonego pstrąga

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
138.9 kcal /
581.6 kJ
Kalorie
4.2 gBiałko
3.8 gWęglowodany
12 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 5 g koperku, świeżego
  • 50 g pora tylko białej części, pokrojonego na kawałki
  • 160 g masła pokrojonego na kawałki
  • 20 g miodu np. wielokwiatowego
  • 200 – 250 g filetów z pstrąga, wędzonych, bez skóry pokrojonych na kawałki
  • 10 g soku z cytryny świeżo wyciśniętego
  • 30 g słodkiej musztardy np. miodowej
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu kolorowego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć koperek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć pora, rozdrobnić3 s/obr. 5. Pora zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać 80 g masła, dusić bez założonej miarki4 min/120°C/obr. 0.5. Dodać miód, dusić bez założonej miarki3 min/120°C/obr. 0.5.
  3. Dodać rybę, sok z cytryny, 20 g musztardy i pieprz, wymieszać25 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać ziarenka pieprzu mieszanego, wymieszać15 s/obr. 5. Zawartość naczynia miksującego przełożyć do miski lub głębokiego talerza, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  4. Do naczynia miksującego włożyć 80 g masła, 10 g musztardy i wcześniej rozdrobniony koperek, podgrzać5 min/50°C/obr. 1. Zawartość naczynia miksującego przełożyć do miski lub głębokiego talerza, w którym znajduje się ryba, wyrównać za pomocą kopystki, odstawić do lodówki na 1 godz. Pâté z wędzonego pstrąga podawać jako dodatek do pieczywa.
Przewijanie do góry