Pâté z wątróbek drobiowych z pistacjami
720 kcal /
3014 kJKalorie
3014 kJKalorie
20.3 gBiałko
7.6 gWęglowodany
68.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g orzechów pistacjowych, łuskanych, solonych plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 150 g cebuli pokrojonych w ćwiartki
- 2 ząbki czosnku
- 400 g masła pokrojonego na kawałki
- 500 g wątróbek drobiowych oczyszczonych i osuszonych
- 3 gałązki tymianku, świeżego plus dodatkowa ilość do dekoracji (tylko liście)
- 3 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 1 łyżeczka soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 łyżki brandy (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wsypać pistacje, rozdrobnić3 s/obr. 7. Pistacje przełożyć do osobnego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać 30 g masła, dusić bez założonej miarki3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać wątróbki, tymianek, natkę pietruszki, sól i pieprz, gotować8 min/100°C/obr. . Z zawartości naczynia miksującego ostrożnie wyjąć widelcem tymianek i natkę pietruszki, wyrzucić.
- Dodać 270 g masła i brandy, zmiksować30 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, ponownie zmiksować30 s/obr. 10.
- Dodać rozdrobnione pistacje, wymieszać10 s/obr. 4. Zawartość naczynia miksującego przełożyć do 6 słoików i pozostawić do ostudzenia na ok. 30 min. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć 100 g masła, roztopić5 min/50°C/obr. 1.
- Na powierzchnię pâté w każdym słoiku wylać niewielką ilość masła, tak, aby utworzyła się ok. 3 mm warstwa. Udekorować pokruszonymi pistacjami i listkami tymianku, następnie wstawić do lodówki na kolejne 30 min.
- Pâté podawać schłodzone jako dodatek do krakersów lub grzanek.