Pâté z kurzych wątróbek

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
80 kcal /
335 kJ
Kalorie
4 gBiałko
1 gWęglowodany
6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 30 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
  • 40 g masła
  • 60 g chudego boczku, wędzonego pokrojonego na kawałki
  • 40 g whisky
  • ½
  • łyżeczki cząbru, suszonego
  • 170 g wątróbki drobiowej
  • 40 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ½
  • łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
  • 100 g soku z pomarańczy świeżo wyciśniętego
  • ½
  • łyżeczki żelatyny w proszku

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać masło, boczek, whisky i cząber, dusić bez założonej miarki4 min/120°C/obr. 1.
  3. Dodać wątróbkę, rozdrobnić5 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, gotować2 min 30 s/100°C/obr. 1.
  4. Dodać śmietanę, sól, pieprz i imbir, zmiksować15 s/obr. 9. Zawartość naczynia miksującego przełożyć do półmiska, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  5. Do naczynia miksującego wlać sok pomarańczowy, gotować3 min/100°C/obr. 1. Dodać żelatynę, uważając, aby nie wsypać jej na noże w naczyniu miksującym, wymieszać30 s/obr. 3. Zawartość naczynia miksującego przelać na masę znajdującą się w półmisku. Odstawić do ostudzenia, następnie włożyć do lodówki na ok. 2 godz. Pâté z kurzych wątróbek podawać schłodzone jako dodatek do pieczywa.
Przewijanie do góry