Pâte de fruits
3390 kcal /
14193.3 kJKalorie
14193.3 kJKalorie
5 gBiałko
844 gWęglowodany
3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 150 g cukru plus dodatkowa ilość do do obtoczenia
- 25 g pektyny jabłkowej
- 200 g syropuglukozowego
- 1000 g purée owocowego np. purée z mango z puszki (patrz wskazówka)
- 10 g kwasku cytrynowego w proszku, plus dodatkowa ilość do obtoczenia (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Formę (25 x 25 cm) wyłożyć folią spożywczą, odstawić. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej cukier i pektynę, odstawić. Na pokrywie naczynia miksującego postawić rondel, odważyć do niego syrop glukozowy, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć purée owocowe, wymieszać20 s/obr. 3, następnie podgrzewać5 min/40°C/obr. 2.
- Dodać wcześniej odważony cukier z pektyną, gotować6 min/100°C/obr. 2, przemieszać kopystką, gotować kolejne6 min/100°C/obr. 2. W tym czasie rondel z odważonym syropem glukozowym postawić na kuchence, syrop glukozowy podgrzewać ok. 2 min, aż jego konsystencja stanie się bardziej płynna.
- Do naczynia miksującego dodać podgrzany syrop glukozowy, gotować10 min/110°C/obr. 3.
- Dodać kwasek cytrynowy, dokładnie wymieszać kopystką. Przelać do wcześniej przygotowanej formy, odstawić do zastygnięcia.
- Stężałą masę odstawić do lodówki na 1 godz., następnie pokroić w 2,5 cm kostkę, obtoczyć w samym cukrze lub cukrze wymieszanym z odrobiną kwasku cytrynowego (patrz wskazówka).
- Pâte de fruitspodawać jako deser.