
Pasztet z piersi indyka
97 kcal /
408 kJKalorie
408 kJKalorie
6 gBiałko
1.7 gWęglowodany
7.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 600 g wody
- 350 g filetów z piersi indyka, bez skóry i kości pokrojonych na 2 cm kawałki
- 250 g boczku wędzonego, bez skóry i kości wędzonego, pokrojonego w 1 cm kostkę
- 200 g wątróbek drobiowych oczyszczonych
- 2 liście laurowe, suszone
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 bułka, sucha połamana na kawałki
- 100 g pieczarek pokrojonych w ćwiartki
- 100 g cebuli pokrojonych w ćwiartki
- 20 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
- 2 jajka
- ½ – 1
- łyżeczka soli
- ½ – 1
- łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 2 – 3 szczyptygałki muszkatołowej, mielonej
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek i odważyć do niego filet z piersi indyka, boczek, wątróbkę, liść laurowy i ziele angielskie. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć przystawkę Varoma bez pokrywy, gotować na parze30 min/Varoma/obr. 1. Wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Wyjąć z koszyczka liść laurowy i ziele angielskie, wyrzucić. Wywar z gotowania znajdujący się w naczyniu miksującym przelać do miski, dodać bułkę, pozostawić do namoczenia na ok. 5 min, odstawić. Następnie bułkę wyjąć, pozostały wywar znajdujący się w misce wylać.
- Do naczynia miksującego włożyć pieczarki i cebulę, rozdrobnić4 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Formę keksową (30 x 12 x 10 cm) natłuścić, odstawić.
- Dodać oliwę, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać ugotowane mięsa, bułkę namoczoną w wywarze, jajka, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, zmiksować15 s/obr. 9. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować kolejne45 s/obr. 4.5. Zawartość naczynia miksującego przełożyć do formy keksowej, piec 50 min (200°C). Wyjąć z piekarnika, odstawić do ostudzenia. Pasztet podawać pokrojony w ok. 1 cm plastry jako dodatek do pieczywa.