
Pasztet z mięsa w kruchym cieście
154.3 kcal /
646.2 kJKalorie
646.2 kJKalorie
8.8 gBiałko
9.8 gWęglowodany
9.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Kruche ciasto: 110
- g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
- 250 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 żółtko
- ¼
- łyżeczki soli
- Pasztet: 120
- g cebuli przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 100 g pieczarek
- 20 g oleju rzepakowego
- 1 biała bułka, czerstwa pokrojona na kawałki
- woda do namoczenia bułki
- 500 g mięsa wołowego, mielonego podzielonego na kawałki
- 200 g mięsa wieprzowego, mielonego podzielonego na kawałki
- masło do natłuszczenia formy keksowej
- mąka pszenna do oprószenia blatu
- 3 jajka
- 1 białko
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich, suszonych
- ½
- łyżeczkigałki muszkatołowej, mielonej
- ½
- łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
- ¾ – 1
- łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka soli
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać mąkę, jajko, żółtko i sól, wymieszać30 s/obr. 5. Ciasto przełożyć na blat, uformować z niego kulę, owinąć w folię spożywczą, odstawić na 20 min do lodówki. W tym czasie przygotować masę na pasztet. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek i pieczarki, dodać olej, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C/obr. 1. W tym czasie bułkę zalać wodą w misce i odstawić do namoczenia.
- Do naczynia miksującego dodać wołowinę i wieprzowinę, dusić10 min/120°C/obr. 2. Zdjąć pokrywę naczynia miksującego, odstawić. Zawartość naczynia miksującego pozostawić w naczyniu miksującym do przestudzenia na ok. 10 min. W tym czasie formę keksową (dł. 25 cm) natłuścić masłem, odstawić. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować schłodzone ciasto na grubość ok. 5 mm. Odkroić ok. ⅓ ciasta (dł. 25 cm, szerokość 12 cm), odstawić. Pozostałym ciastem wylepić dno i boki formy keksowej, odstawić. Namoczoną bułkę odcisnąć z nadmiaru wody. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
- Do naczynia miksującego dodać odciśniętą bułkę, 2 jajka, białko, zioła prowansalskie, gałkę muszkatołową, imbir, pieprz i sól, zmiksować20 s/obr. 7. Przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać kopystką, przykryć pozostałym ciastem, lekko docisnąć do mięsnej masy i skleić brzegi. Pozostałe jajko roztrzepać i posmarować nim ciasto za pomocą pędzelka. Ciasto naciąć w 2-3 miejscach, aby umożliwić ujście pary. Piec 50-60 min (200°C). Wyjąć z piekarnika, odstawić na min. 1 godz. do ostudzenia, następnie wyjąć z formy. Podawać po ostudzeniu, pokrojony w plastry.