
Pasztet z kaczki z żurawiną
297 kcal /
1247 kJKalorie
1247 kJKalorie
18 gBiałko
6.4 gWęglowodany
21.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 50 g żurawiny, suszonej
- 50 g whisky
- 800 g wody
- 3 – 4 liście laurowe, suszone
- 6 – 8 ziaren ziela angielskiego
- 4 – 5 owoców jałowca
- 400 g piersi z kaczki, ze skórą, bez kości pokrojonych na kawałki
- 400 g filety z piersi indyka, bez skóry i kości pokrojonych na kawałki
- 170 g wątróbki drobiowej oczyszczonej
- 140 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 50 – 60 g smalcu z kaczki gęsi
- masło do natłuszczenia formy
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczkagałki muszkatołowej, mielonej
- 2 łyżeczki majeranku, suszonego
- 1 czerstwa bułka uprzednio namoczona w wodzie, dokładnie odciśnięta
- 3 jajka
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej żurawinę i whisky, wymieszać, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać liście laurowe, ziele angielskie i owoce jałowca, włożyć koszyczek, umieścić w nim filety z piersi z kaczki i filety z indyka, gotować na parze20 min/120°C/obr. 1.
- Do koszyczka dodać wątróbkę, gotować na parze kolejne20 min/120°C/obr. 1.
- Wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Wywar z gotowania przelać do miski, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać smalec, dusić bez założonej miarki5 min/120°C/obr. 1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę keksową (31 x 12 x 10 cm) natłuścić masłem, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać 150 g wywaru z gotowania, dodać zawartość koszyczka, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, majeranek, bułkę i jajka, zmiksować30 s/obr. 8, w razie potrzeby przemieszać kopystką. Dodać wcześniej namoczoną żurawinę z whisky, wymieszać20 s/obr. 4.
- Zawartość naczynia miksującego przełożyć do keksówki, piec 1 godz. 20 min (180°C) lub do momentu, aż brzegi pasztetu lekko odejdą od formy. Pasztet z kaczki z żurawiną podawać jako dodatek do pieczywa.