
Pasztet z kaczki z oliwkami
121 kcal /
509 kJKalorie
509 kJKalorie
5.2 gBiałko
2.5 gWęglowodany
10.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 700 g wody
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
- 2 kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l)
- 700 – 800 g piersi z kaczki, ze skórą, bez kości (patrz wskazówka), pokrojonych na kawałki
- 150 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 120 g korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
- 75 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- masło do natłuszczenia formy
- bułka tarta do oprószenia formy
- 2 jajka
- 75 g zielonych oliwek, bez pestek
- 75 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej w ok. 1 cm kostkę
- 1 łyżeczka soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 – 2 łyżeczki majeranku, suszonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać koncentrat bulionu drobiowego. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej mięso, upewniając się, że część otworów pozostała niezakryta, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary, gotować na parze40 min/Varoma/obr. 1.
- Włożyć wkład Varomy, odważyć na niego marchewkę, pietruszkę i cebulę, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma i pozostawić mięso oraz warzywa do ostudzenia. Opróżnić naczynie miksujące.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Formę keksową (dł. 21 cm) natłuścić masłem i oprószyć bułką tartą, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć ugotowane mięso i warzywa, przemieszać kopystką, zmiksować1 min/obr. 9. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać jajka, zmiksować1 min/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać oliwki, paprykę, sól, pieprz i majeranek, zmiksować1 min/obr. 7, a następnie wymieszać1 min//obr. 5. Przełożyć do przygotowanej wcześniej formy. Piec ok. 1 godz. (200°C). Pasztet podawać po ostudzeniu pokrojony w ok. 1 cm plastry jako dodatek do pieczywa.