
Pasztet z gęsi z suszonymi śliwkami
488 kcal /
2044 kJKalorie
2044 kJKalorie
22.4 gBiałko
7.5 gWęglowodany
41.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1000 g wody
- 4 liście laurowe, suszone
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 4 owoce jałowca
- 4 nogi zgęsi (1800-2000g)
- 250 g wątróbek drobiowych oczyszczonych
- 100 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 2 ząbki czosnku
- masło miękkie, do natłuszczenia formy
- 1 ½
- łyżeczki soli
- 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- ¼
- łyżeczkigałki muszkatołowej, mielonej
- 1 łyżeczka majeranku, suszonego
- 3 jajka
- 50 g bułki tartej plus dodatkowa ilość do oprószenia formy
- 100 g śliwek suszonych, bez pestek przekrojonych na pół
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać liście laurowe, ziele angielskie i jałowiec. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, włożyć do niej 2 nogi z gęsi, włożyć wkład Varomy, ułożyć na nim pozostałe 2 nogi z gęsi, gotować na parze60 min/Varoma/obr. 1.
- Do dolnej części przystawki Varoma, w której znajdują się nogi z gęsi, odważyć wątróbkę. Włożyć wkład Varomy z pozostałymi nogami z gęsi, odważyć na niego cebulę, dodać czosnek, gotować na parze kolejne20 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić do ostudzenia na ok. 30 min. Zawartość naczynia miksującego przelać do innego naczynia, odstawić. Kości i chrząstki ostrożnie oddzielić od mięsa i skóry z nóg gęsi, wyrzucić. Mięso i skórę pokroić na 2 cm kawałki.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Formę keksową (dł. 35 cm) natłuścić masłem i oprószyć bułką tartą, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć pokrojone mięso i skórę, dodać ugotowaną wątróbkę, cebulę i czosnek, zmiksować1 min/obr. 9. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać 300 g płynu zachowanego z gotowania, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, majeranek, jajka i bułkę tartą, zmiksować ponownie1 min/obr. 9. Masę mięsną przemieszać kopystką, zmiksować ponownie1 min/obr. 9. Pozostały płyn zachowany z gotowania wylać.
- Dodać suszone śliwki, delikatnie wymieszać kopystką. Masę mięsną przełożyć do przygotowanej wcześniej formy i wyrównać powierzchnię.
- Piec 1 godz. (200°C). Wyjąć z piekarnika, odstawić do ostudzenia na ok. 1 godz., następnie włożyć do lodówki na min. 5 godz. Pasztet z gęsi z suszonymi śliwkami podawać pokrojony w ok. 5 mm plastry jako dodatek do pieczywa.