Pasztet z bakłażana z pomidorowym coulis

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
262 kcal /
1089 kJ
Kalorie
8 gBiałko
16 gWęglowodany
19 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Pasztet z bakłażana: 1000
  • g bakłażana pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g oliwy z oliwek
  • masło do natłuszczenia formy
  • mąka pszenna do oprószenia formy
  • 4 jajka
  • 50 g mleka 1,5% tłuszczu
  • 3 szczypty soli
  • 1 szczypta pieprzu cayenne, mielonego
  • gorąca woda do kąpieli wodnej
  • Pomidorowy coulis: 3
  • ząbki czosnku
  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 600 g pomidorów, dojrzałych przekrojonych na pół
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szczypta tymianku, świeżego
  • 1 szczypta tymianku, suszonego
  • 3 szczypty soli
  • 2 szczypty pieprzu białego, mielonego
  • 10 liści bazylii, świeżych posiekanych

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć 500 g bakłażana, rozdrobnić5 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 500 g bakłażana, rozdrobnić5 s/obr. 5. Przełożyć do naczynia z rozdrobnionym wcześniej bakłażanem, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać rozdrobniony bakłażan i oliwę, gotować25 min/100°C/obr. 2, następnie uruchomić Miksowanie /30 s. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  5. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę keksową natłuścić i oprószyć mąką.
  6. Do naczynia miksującego dodać jajka, mleko, sól i pieprz cayenne, wymieszać20 s/obr. 4.
  7. Przełożyć masę do przygotowanej wcześniej formy keksowej, umieścić ją w formie do pieczenia (40 x 24 x 6 cm), ostrożnie napełnić formę gorącą wodą do połowy wysokości.
  8. Piec 1 godz. (180°C). Umyć naczynie miksujące.
  9. Do naczynia miksującego włożyć czosnek i cebulę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  10. Dodać oliwę, dusić5 min/120°C/obr. 1.
  11. Dodać pomidory, cukier, tymianek, sól i biały pieprz, uruchomić Miksowanie /20 s, następnie gotować15 min/100°C/obr. 3.
  12. Dodać liście bazylii, wymieszać kopystką.
  13. Pasztet z bakłażana z pomidorowym coulis podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry