
Pasztet z bakłażana z pomidorowym coulis
262 kcal /
1089 kJKalorie
1089 kJKalorie
8 gBiałko
16 gWęglowodany
19 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Pasztet z bakłażana: 1000
- g bakłażana pokrojonego na 3 cm kawałki
- 1 ząbek czosnku
- 50 g oliwy z oliwek
- masło do natłuszczenia formy
- mąka pszenna do oprószenia formy
- 4 jajka
- 50 g mleka 1,5% tłuszczu
- 3 szczypty soli
- 1 szczypta pieprzu cayenne, mielonego
- gorąca woda do kąpieli wodnej
- Pomidorowy coulis: 3
- ząbki czosnku
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 30 g oliwy z oliwek
- 600 g pomidorów, dojrzałych przekrojonych na pół
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szczypta tymianku, świeżego
- 1 szczypta tymianku, suszonego
- 3 szczypty soli
- 2 szczypty pieprzu białego, mielonego
- 10 liści bazylii, świeżych posiekanych
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć 500 g bakłażana, rozdrobnić5 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 500 g bakłażana, rozdrobnić5 s/obr. 5. Przełożyć do naczynia z rozdrobnionym wcześniej bakłażanem, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać rozdrobniony bakłażan i oliwę, gotować25 min/100°C/obr. 2, następnie uruchomić Miksowanie /30 s. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę keksową natłuścić i oprószyć mąką.
- Do naczynia miksującego dodać jajka, mleko, sól i pieprz cayenne, wymieszać20 s/obr. 4.
- Przełożyć masę do przygotowanej wcześniej formy keksowej, umieścić ją w formie do pieczenia (40 x 24 x 6 cm), ostrożnie napełnić formę gorącą wodą do połowy wysokości.
- Piec 1 godz. (180°C). Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek i cebulę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać oliwę, dusić5 min/120°C/obr. 1.
- Dodać pomidory, cukier, tymianek, sól i biały pieprz, uruchomić Miksowanie /20 s, następnie gotować15 min/100°C/obr. 3.
- Dodać liście bazylii, wymieszać kopystką.
- Pasztet z bakłażana z pomidorowym coulis podawać bezpośrednio po przygotowaniu.