
Pasztet wieprzowy zawinięty w boczek
272.1 kcal /
1138.3 kJKalorie
1138.3 kJKalorie
17.9 gBiałko
5.5 gWęglowodany
19.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 800 g wody
- 4 liście laurowe, suszone
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 1000 g mięsa wieprzowego tłustego, np. karkówki, łopatki, podgardla, pokrojonego na 3 cm kawałki
- 100 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 70 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
- 50 g korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
- 400 g wątróbek drobiowych oczyszczonych
- 100 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 2 ząbki czosnku
- 150 – 170 g boczku parzonego, w plastrach
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- ½
- łyżeczkigałki muszkatołowej, mielonej
- 3 jajka
- 50 g bułki tartej
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej 500 g mięsa wieprzowego i marchewkę, włożyć wkład Varomy, odważyć na niego pozostałe 500 g mięsa wieprzowego, seler i pietruszkę, gotować na parze40 min/Varoma/obr. 1.
- Do dolnej części przystawki Varoma, w której znajduje się mięso i marchewka, odważyć wątróbkę. Włożyć wkład Varomy z pozostałym mięsem i warzywami, odważyć na niego cebulę, dodać czosnek, gotować na parze kolejne20 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić do ostudzenia na ok. 15 min. Zawartość naczynia miksującego przelać do innego naczynia, odstawić.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę keksową (dł. 35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, następnie dno i boki formy wyłożyć plastrami boczku, układając je w poprzek, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć ugotowane wcześniej mięso i warzywa, zmiksować1 min/obr. 9. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać 200 g płynu zachowanego z gotowania, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, jajka i bułkę tartą, zmiksować1 min/obr. 9, przełożyć do przygotowanej wcześniej formy. Za pomocą kopystki wyrównać powierzchnię pasztetu. Pozostały płyn zachowany z gotowania wylać.
- Piec 1 godz. (180°C). Wyjąć z piekarnika, odstawić do ostudzenia na ok. 1 godz., następnie włożyć do lodówki na min. 5 godz.
- Schłodzony pasztet wyjąć z formy, położyć na półmisku do góry dnem tak, aby boczek znalazł się na górze pasztetu. Pasztet wieprzowy zawinięty w boczek podawać pokrojony w ok. 5 mm plastry jako dodatek do pieczywa.