Pasztet po krakowsku

⏱️ 90 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
79 kcal /
330 kJ
Kalorie
6.2 gBiałko
2.7 gWęglowodany
5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Przyprawa uniwersalna: 250
  • g suszonej włoszczyzny
  • 3 łyżki kurkumy, mielonej
  • 2 łyżki czosnku,granulowanego
  • 80 g soli morskiej,gruboziarnistej
  • Pasztet: 1000
  • g wody
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 500 ggolonki bez skóry i kości, pokrojonej na kawałki
  • 300 g wołowiny pokrojonej na kawałki
  • 50 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
  • 50 g korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
  • 50 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 30 g cebuli
  • masło do natłuszczenia formy
  • bułka tarta do posypania formy
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • ¾ – 1
  • łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 – 1 ½
  • łyżeczki soli
  • 50 g bułki, suchej wcześniej namoczonej, dokładnie odciśniętej z wody
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczkagałki muszkatołowej, mielonej

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wsypać suszoną włoszczyznę, kurkumę, czosnek i sól, zmielić10 s/obr. 10. Przyprawę uniwersalną przesypać do osobnego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać liście laurowe i ziele angielskie, na pokrywę naczynia miksującego nałożyć przystawkę Varoma. Do dolnej części przystawki Varoma odważyć golonkę, na wkład Varomy odważyć wołowinę, gotować na parze30 min/Varoma/obr. 1. Po tym czasie na wkład Varomy odważyć seler, pietruszkę, marchewkę i cebulę, gotować na parze kolejne30 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, wywar powstały podczas gotowania na parze mięsa i warzyw przelać do osobnego naczynia, liście laurowe i ziele angielskie wyrzucić.
  3. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Formę keksową (ok. 30 x 12 x 10 cm) natłuścić masłem i posypać bułką tartą, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego wlać 300 g wywaru, dodać ugotowane mięso i warzywa, zmiksować1 min/obr. 9. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować1 min/obr. 8.
  5. Dodać czosnek, przyprawę uniwersalną, pieprz, sól, bułkę, jajka i gałkę muszkatołową, zmiksować1 min/obr. 7, następnie wymieszać1 min/obr. 6. Zawartość naczynia miksującego przełożyć do przygotowanej wcześniej formy.
  6. Piec ok. 1 godz.15 min (200°C), do momentu, aż wierzch się zrumieni. Wyjąć z piekarnika, odstawić do ostudzenia. Pasztet podawać pokrojony w ok. 1 cm plastry jako dodatek do pieczywa.
Przewijanie do góry