
Pasztet po krakowsku
79 kcal /
330 kJKalorie
330 kJKalorie
6.2 gBiałko
2.7 gWęglowodany
5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Przyprawa uniwersalna: 250
- g suszonej włoszczyzny
- 3 łyżki kurkumy, mielonej
- 2 łyżki czosnku,granulowanego
- 80 g soli morskiej,gruboziarnistej
- Pasztet: 1000
- g wody
- 2 liście laurowe, suszone
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 500 ggolonki bez skóry i kości, pokrojonej na kawałki
- 300 g wołowiny pokrojonej na kawałki
- 50 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
- 50 g korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
- 50 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 30 g cebuli
- masło do natłuszczenia formy
- bułka tarta do posypania formy
- 2 ząbki czosnku
- 20 g przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- ¾ – 1
- łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 1 – 1 ½
- łyżeczki soli
- 50 g bułki, suchej wcześniej namoczonej, dokładnie odciśniętej z wody
- 2 jajka
- 1 łyżeczkagałki muszkatołowej, mielonej
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wsypać suszoną włoszczyznę, kurkumę, czosnek i sól, zmielić10 s/obr. 10. Przyprawę uniwersalną przesypać do osobnego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać liście laurowe i ziele angielskie, na pokrywę naczynia miksującego nałożyć przystawkę Varoma. Do dolnej części przystawki Varoma odważyć golonkę, na wkład Varomy odważyć wołowinę, gotować na parze30 min/Varoma/obr. 1. Po tym czasie na wkład Varomy odważyć seler, pietruszkę, marchewkę i cebulę, gotować na parze kolejne30 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, wywar powstały podczas gotowania na parze mięsa i warzyw przelać do osobnego naczynia, liście laurowe i ziele angielskie wyrzucić.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Formę keksową (ok. 30 x 12 x 10 cm) natłuścić masłem i posypać bułką tartą, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać 300 g wywaru, dodać ugotowane mięso i warzywa, zmiksować1 min/obr. 9. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować1 min/obr. 8.
- Dodać czosnek, przyprawę uniwersalną, pieprz, sól, bułkę, jajka i gałkę muszkatołową, zmiksować1 min/obr. 7, następnie wymieszać1 min/obr. 6. Zawartość naczynia miksującego przełożyć do przygotowanej wcześniej formy.
- Piec ok. 1 godz.15 min (200°C), do momentu, aż wierzch się zrumieni. Wyjąć z piekarnika, odstawić do ostudzenia. Pasztet podawać pokrojony w ok. 1 cm plastry jako dodatek do pieczywa.