Pasztet pieczarkowy

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
148 kcal /
621 kJ
Kalorie
6.3 gBiałko
13.5 gWęglowodany
8.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 3 jajka
  • 3 kromki chleba białego, tostowego (ok. 100g)
  • 200 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 30 g oleju słonecznikowego
  • 300 g pieczarek pokrojonych w ćwiartki
  • 1 łyżeczka soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 gałązki tymianku, świeżego tylko liście

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. W misce roztrzepać jajka, namoczyć w nich kromki chleba tostowego, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić7 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać olej i pieczarki, dusić bez założonej miarki10 min/120°C//obr. 1.
  4. Rozgrzać piekarnik do temp. 220°C.
  5. Do naczynia miksującego dodać namoczony w jajku chleb, sól, pieprz i tymianek, wymieszać10 s/obr. 4. Powstałą masę przełożyć do formy keksowej (dł. ok. 31 cm), powierzchnię pasztetu wygładzić kopystką.
  6. Piec 20 min (220°C). Przed podaniem odstawić na ok. 2 godz. do całkowitego ostudzenia. Pasztet pieczarkowy podawać jako dodatek do pieczywa.
Przewijanie do góry