Pasztet na Wielkanoc

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
100 kcal /
418 kJ
Kalorie
5 gBiałko
3.3 gWęglowodany
7.6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 700 g wody
  • 200 g mięsa wieprzowego (szynki), pokrojonego na kawałki
  • 200 g surowego boczku, bez kości, bez skóry pokrojonego na kawałki
  • 200 g wątróbek drobiowych oczyszczonych i osuszonych
  • 50 g cebuli przekrojonej na pół
  • 25 g korzenia pietruszki
  • 25 g korzenia selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • masło do natłuszczenia formy
  • bułka tarta do posypania formy
  • 50 g bułki, suchej wcześniej namoczonej w wodzie, dokładnie odciśniętej
  • 3 jajka
  • 20 g kaszy manny
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • ½ – 1
  • łyżeczka soli
  • ½ – 1
  • łyżeczkagałki muszkatołowej, mielonej
  • 1 łyżeczka majeranku, suszonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek, odważyć do niego wieprzowinę, boczek, wątróbkę, cebulę, pietruszkę, seler, dodać czosnek i ziele angielskie, gotować na parze30 min/Varoma/obr. 2.
  2. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Formę keksową (ok. 30 x 12 x 10 cm) natłuścić masłem i posypać bułką tartą.
  3. Z naczynia miksujacego wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, wywar powstały podczas gotowania na parze mięsa i warzyw przelać do osobnego naczynia, ziele angielskie wyrzucić.
  4. Do naczynia miksującego wlać 200 g wywaru, dodać ugotowane mięso i warzywa, zmiksować2 min/obr. 9. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  5. Dodać bułkę, jajka, kaszę mannę, pieprz, sól, gałkę muszkatołową i majeranek, zmiksować1 min/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Następnie zmiksować20 s/obr. 7. Zawartość naczynia miksującego przełożyć do przygotowanej wcześniej formy.
  6. Piec ok. 1 godz. (200°C), do momentu, aż wierzch się zrumieni. Wyjąć z piekarnika, odstawić do ostudzenia. Pasztet podawać pokrojony w ok. 1 cm plastry jako dodatek do pieczywa.
Przewijanie do góry