
Pasztet na Wielkanoc
100 kcal /
418 kJKalorie
418 kJKalorie
5 gBiałko
3.3 gWęglowodany
7.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 700 g wody
- 200 g mięsa wieprzowego (szynki), pokrojonego na kawałki
- 200 g surowego boczku, bez kości, bez skóry pokrojonego na kawałki
- 200 g wątróbek drobiowych oczyszczonych i osuszonych
- 50 g cebuli przekrojonej na pół
- 25 g korzenia pietruszki
- 25 g korzenia selera
- 2 ząbki czosnku
- 2 ziarna ziela angielskiego
- masło do natłuszczenia formy
- bułka tarta do posypania formy
- 50 g bułki, suchej wcześniej namoczonej w wodzie, dokładnie odciśniętej
- 3 jajka
- 20 g kaszy manny
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- ½ – 1
- łyżeczka soli
- ½ – 1
- łyżeczkagałki muszkatołowej, mielonej
- 1 łyżeczka majeranku, suszonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek, odważyć do niego wieprzowinę, boczek, wątróbkę, cebulę, pietruszkę, seler, dodać czosnek i ziele angielskie, gotować na parze30 min/Varoma/obr. 2.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Formę keksową (ok. 30 x 12 x 10 cm) natłuścić masłem i posypać bułką tartą.
- Z naczynia miksujacego wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, wywar powstały podczas gotowania na parze mięsa i warzyw przelać do osobnego naczynia, ziele angielskie wyrzucić.
- Do naczynia miksującego wlać 200 g wywaru, dodać ugotowane mięso i warzywa, zmiksować2 min/obr. 9. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać bułkę, jajka, kaszę mannę, pieprz, sól, gałkę muszkatołową i majeranek, zmiksować1 min/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Następnie zmiksować20 s/obr. 7. Zawartość naczynia miksującego przełożyć do przygotowanej wcześniej formy.
- Piec ok. 1 godz. (200°C), do momentu, aż wierzch się zrumieni. Wyjąć z piekarnika, odstawić do ostudzenia. Pasztet podawać pokrojony w ok. 1 cm plastry jako dodatek do pieczywa.