
Pasztet gryczany pełen roślinnego białka
96.9 kcal /
405.8 kJKalorie
405.8 kJKalorie
5.4 gBiałko
17.2 gWęglowodany
1.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 2400 g wody
- 340 – 360 g ciecierzycy, suszonej uprzednio namoczonej przez 8-12godz. (patrz wskazówka)
- 180 g czerwonej soczewicy, suszonej
- 200 g kaszygryczanej, prażonej
- 120 g cebuli przekrojonej na pół
- 200 – 250 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 20 g oliwy z oliwek
- 1 – 2 ząbki czosnku
- 40 g płatków drożdżowych
- ½
- łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- ½
- łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
- ½
- łyżeczki kurkumy, mielonej
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 – 3 łyżeczki soli
- 30 g oleju
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać 1200 g wody, włożyć koszyczek, odważyć do niego ciecierzycę, zamiast miarki nałożyć dolną część przystawki Varoma bez pokrywy, gotować40 min/100°C/obr. 4.
- Do koszyczka dodać soczewicę. przemieszać kopystką, zamiast miarki nałożyć dolną część przystawki Varoma bez pokrywy, gotować kolejne20 min/100°C/obr. 4. Zdjąć dolną częśc przystawki Varoma, ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, ciecierzycę z soczewicą przełożyć do miski, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać 1000 g wody, włożyć koszyczek, odważyć do niego kaszę gryczaną, zamiast miarki nałożyć dolną część przystawki Varoma bez pokrywy, gotować20 min/100°C/obr. 4. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, kaszę przełożyć do miski z ciecierzycą i soczewicą, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i marchewkę, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C/obr. 1. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 180°C i wyłożyć formę keksową (dł. 30 cm) papierem do pieczenia, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać połowę ugotowanej ciecierzycy, soczewicy i kaszy, czosnek, płatki drożdżowe, kmin rzymski, paprykę, kurkumę, pieprz, sól, 100 g wody i 15 g oleju, zmiksować30 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dokładnie wymieszać kopystką, zmiksować ponownie30 s/obr. 5. Masę przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć drugą połowę ugotowanej ciecierzycy, soczewicy i kaszy, dodać pozostałe 100 wody i 15 g oleju, zmiksować30 s/obr. 5Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dokładnie wymieszać kopystką, zmiksować ponownie30 s/obr. 5.
- Do naczynia miksującego dodać pierwszą część zmiksowanej masy, zmiksować15 s/obr. 5. Przełożyć do przygotowanej wcześniej formy, wierzch wygładzić kopystką.
- Piec 50-60 min (180°C). Odstawić na kratkę do całkowitego ostudzenia. Pasztet gryczany pełen roślinnego białka podawać z pieczywem i warzywami.