Pasztet

⏱️ 90 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
116.4 kcal /
486.9 kJ
Kalorie
8.6 gBiałko
2.6 gWęglowodany
7.9 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 1000 g wody
  • 3 – 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 200 g wołowiny pokrojonej na kawałki
  • 200 g filetów z piersi indyka, bez skóry i kości pokrojonych na kawałki
  • 200 g steku z karkówki, bez kości pokrojonego na kawałki
  • 200 g surowego boczku, bez kości, bez skóry pokrojonego na kawałki
  • 200 g warzyw, mieszanych (marchewki, korzenia pietruszki, cebuli), pokrojonych na kawałki
  • 10 ggrzybów, suszonych krajanki (maślaków, podgrzybków borowików), tylko kapelusze
  • 200 g wątróbki drobiowej pokrojonej na większe kawałki
  • 1 bułka sucha (ok. 60g)
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼
  • łyżeczkigałki muszkatołowej, mielonej
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka majeranku, suszonego
  • ¼
  • łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
  • 3 jajka
  • masło do posmarowania formy
  • bułka tarta do posypania formy

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać ziele angielskie i liście laurowe, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć wołowinę, piersi indyka, karkówkę i boczek.
  2. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej warzywa i grzyby, gotować na parze50 min/Varoma/obr. 1.
  3. Ostrożnie zdjąć pokrywę przystawki Varoma, dołożyć wątróbkę, gotować na parze10 min/Varoma/obr. 1.
  4. Odstawić przystawkę Varoma, ugotowane składniki z przystawki i koszyczka odstawić do ostygnięcia. Wywar przecedzić przez koszyczek do innego naczynia, zachować. W ciepłym wywarze namoczyć suchą bułkę. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 190°C.
  5. Do naczynia miksującego włożyć połowę ugotowanej porcji: mięsa, wątróbki, warzyw i grzybów, dodać namoczoną i odciśniętą bułkę, zmielić30 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  6. Do naczynia miksującego włożyć drugą połowę ugotowanej porcji: mięsa, wątróbki, warzyw i grzybów, zmielić30 s/obr. 7.
  7. Dodać zmielone składniki, sól, gałkę muszkatołową, pieprz, majeranek, imbir i jajka, wymieszać30 s/obr. 5. W razie potrzeby doprawić według uznania.
  8. Podłużną formę (ok. 30 x 12 x 10 cm) natłuścić masłem i posypać bułką tartą. Masę przełożyć do przygotowanej formy do ⅔ wysokości, powierzchnię wygładzić mokrą łyżką. Piec ok. 1 godz. 15 min. (190°C). Kroić i podawać po ostudzeniu.
Przewijanie do góry