Paszteciki z serem owczym
100 kcal /
417 kJKalorie
417 kJKalorie
3 gBiałko
8 gWęglowodany
6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 250 g sera owczego (typu feta mizithra) pokrojonego na kawałki
- 30 g zielonych oliwek, bez pestek
- 3 gałązki tymianku, świeżego
- 75 g mleka
- 75 g wody
- 20 g drożdży świeżych pokruszonych
- ½
- łyżeczki cukru
- 300 g mąki pszennej
- 75 g oleju
- ½
- łyżeczki soli
- 2 jajka
- ziarna sezamu, białego ilość do posypania
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej ser, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć oliwki i tymianek, rozdrobnić3 s/obr. 5. Przełożyć do miski z serem, wymieszać kopystką, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać mleko i wodę, dodać drożdże i cukier, podgrzewać3 min/37°C/obr. 1.
- Dodać mąkę, olej i sól, wyrobić Ciasto /3 min. Przełożyć do dużej miski, przykryć czystą ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
- 2 blachy do pieczenia wyłożyć papierem. Rozbić jajka, oddzielić białka od żółtek, odstawić. Ciasto podzielić na 30 porcji, z każdej uformować kulkę wielkości orzecha włoskiego, rozwałkować na placki (Ø ok. 8 cm). Na każdy położyć 1 łyżeczkę farszu, krawędzie posmarować białkiem za pomocą pędzelka. Złożyć na pół, docisnąć, przenieść na przygotowane wcześniej blachy. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
- Wierzch pasztecików posmarować żółtkiem za pomocą pędzelka, posypać sezamem. Piec kolejno, jedną blachę po drugiej, po 20 min (200°C) lub do momentu, aż paszteciki nabiorą złotobrązowego koloru.
- Paszteciki z serem owczym podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub po ostudzeniu jako przekąskę.