Paszteciki śródziemnomorskie

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
476.9 kcal /
1995.4 kJ
Kalorie
15.8 gBiałko
45.2 gWęglowodany
26.6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • masło do natłuszczenia foremek
  • 1 opakowanie ciasta francuskiegogotowego, schłodzonego (280-300g)
  • 20 liści bazylii, świeżych
  • 150 g sera żółtego wędzonego, pokrojonego na kawałki
  • 60 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych z zalewy
  • 160 g serc karczocha, z puszki w oleju, odsączonych z zalewy
  • 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 2 jajka
  • ¼
  • łyżeczki oregano, suszonego
  • ¾
  • łyżeczki soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Foremki do sufletów (Ø 8 cm, wys. 4 cm) natłuścić masłem, odstawić.
  2. Rozwinąć płat ciasta francuskiego, pokroić na 6 kwadratów (12 x 12 cm) i wyłożyć nimi natłuszczone foremki.
  3. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć bazylię i ser, rozdrobnić12 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego włożyć pomidory i karczochy, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Rozdrobnić kolejne2 s/obr. 4.
  5. Dodać rozdrobniony ser i bazylię, śmietanę, jajka, oregano, sól i pieprz, wymieszać20 s//obr. 3. Powstałym farszem wypełnić foremki, piec 25-30 min (200°C). Wyjąć z piekarnika, pozostawić na ok. 5 min do ostudzenia, następnie ostrożnie wyjąć paszteciki z foremek. Paszteciki śródziemnomorskie podawać na ciepło lub na zimno.
Przewijanie do góry