Paszteciki śródziemnomorskie
476.9 kcal /
1995.4 kJKalorie
1995.4 kJKalorie
15.8 gBiałko
45.2 gWęglowodany
26.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- masło do natłuszczenia foremek
- 1 opakowanie ciasta francuskiegogotowego, schłodzonego (280-300g)
- 20 liści bazylii, świeżych
- 150 g sera żółtego wędzonego, pokrojonego na kawałki
- 60 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych z zalewy
- 160 g serc karczocha, z puszki w oleju, odsączonych z zalewy
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 2 jajka
- ¼
- łyżeczki oregano, suszonego
- ¾
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Foremki do sufletów (Ø 8 cm, wys. 4 cm) natłuścić masłem, odstawić.
- Rozwinąć płat ciasta francuskiego, pokroić na 6 kwadratów (12 x 12 cm) i wyłożyć nimi natłuszczone foremki.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć bazylię i ser, rozdrobnić12 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć pomidory i karczochy, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Rozdrobnić kolejne2 s/obr. 4.
- Dodać rozdrobniony ser i bazylię, śmietanę, jajka, oregano, sól i pieprz, wymieszać20 s//obr. 3. Powstałym farszem wypełnić foremki, piec 25-30 min (200°C). Wyjąć z piekarnika, pozostawić na ok. 5 min do ostudzenia, następnie ostrożnie wyjąć paszteciki z foremek. Paszteciki śródziemnomorskie podawać na ciepło lub na zimno.