Paszteciki piknikowe

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
176.2 kcal /
737.8 kJ
Kalorie
5.7 gBiałko
15 gWęglowodany
10.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 700 g pasztetu twardego, pieczonego (patrz wskazówka)
  • 300 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 120 g masła pokrojonego na kawałki
  • 120 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
  • 5 – 10 g świeżych drożdży pokruszonych
  • ½
  • łyżeczki cukru
  • ½
  • łyżeczki soli
  • 1 jajko roztrzepane, do posmarowania pasztecików
  • kminek do posypania pasztecików
  • sól morska do posypania pasztecików

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 170°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej pasztet. Pasztet pokroić na 20 kawałków (dł. 6-7 cm, szer. 1 cm, grubość 1 cm)
  3. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać masło, śmietanę, drożdże, cukier i sól, wymieszać20-25 s/obr. 5. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, zagnieść, podzielić na 20 równych części (ok. 25-30 g każda). Z każdej części uformować wałek (Ø 1 cm, dł. 20-25 cm), następnie każdy wałek rozwałkować na cienki pasek (dł. 30-35 cm, szer. 2 cm). Paski powinny mieć równą szerokość, w razie potrzeby boki należy wyrównać za pomocą noża lub radełka. Każdy pasek ciasta owinąć wokół kawałka pasztetu tak, aby warstwy lekko zachodziły na siebie. Paszteciki przełożyć na przygotowaną wcześniej blachę, zachowując 2-3 cm odstępy. Za pomocą pędzelka posmarować paszteciki roztrzepanym jajkiem i posypać kminkiem.
  4. Piec 17-20 min (170°C) lub do czasu uzyskania złotobrązowego koloru.
  5. Paszteciki piknikowe podawać na ciepło lub po ostudzeniu.
Przewijanie do góry