Paszteciki krucho-drożdżowe z mięsem i kaszą jęczmienną

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
330.2 kcal /
1381.7 kJ
Kalorie
10 gBiałko
26.8 gWęglowodany
20.4 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Ciasto: 500
  • g mąki pszennej
  • 25 g drożdży świeżych pokruszonych
  • 200 g masła pokrojonego na kawałki
  • 250 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczkę soli
  • Farsz: 1000
  • g wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 30 g oleju
  • 80 g kaszy jęczmiennej perłowej
  • 100 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 500 g mięsa wieprzowego np. łopatki, bez ścięgien i białych błonek, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 100 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 2 białka
  • 1 czubata łyżeczka majeranku, suszonego
  • ½
  • łyżeczki tymianku, suszonego
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • Paszteciki: mąka pszenna do oprószenia blatu
  • mak do posypania pasztecików
  • 1 białko

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać drożdże i masło, wymieszać10 s/obr. 4.
  2. Dodać śmietanę, żółtka i sól, wyrobić Ciasto /2 min. Ciasto przełożyć do innego naczynia, przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 25-30 min. W tym czasie przygotować farsz.
  3. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać 1 łyżeczkę soli i 10 g oleju. Włożyć koszyczek, odważyć do niego kaszę jęczmienną. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej marchewkę i 250 g mięsa wieprzowego, włożyć wkład Varomy, odważyć na niego pozostałe 250 g mięsa wieprzowego, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 4. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
  4. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, dodać pozostałe 20 g oleju, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  5. Dodać ugotowane na parze mięso i marchewkę, rozdrobnić15 s/obr. 6.
  6. Dodać ugotowaną kaszę jęczmienną, 2 białka, majeranek, tymianek, pieprz i pozostałą 1 łyżeczkę soli, wymieszać20 s//obr. 4. W razie potrzeby całość wymieszać kopystką.
  7. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  8. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, podzielić na 3 części. Jedną część rozwałkować na kształt prostokąta (15 x 30 cm), na grubość 4-5 mm. Na środku, wzdłuż całej długości prostokąta ułożyć ⅓ farszu. Brzegi ciasta zlepić tak, aby powstał rulon z farszem w środku. Ułożyć na oprószonym mąką blacie łączeniem ciasta do dołu. Czynności powtórzyć dla pozostałych 2 części ciasta. Za pomocą ostrego noża pokroić rulony na ukośne paszteciki o szerokości 5 cm. Paszteciki przełożyć na wcześniej przygotowaną blachę do pieczenia, zachowując 5 cm odstępy. Za pomocą pędzelka posmarować paszteciki białkiem i posypać makiem.
  9. Piec 20-30 min (180°C) lub do momentu, aż paszteciki nabiorą złotobrązowego koloru. Paszteciki krucho-drożdżowe z mięsem i kaszą jęczmienną podawać na ciepło jako przystawkę lub jako dodatek do barszczu czerwonego.
Przewijanie do góry